MADRID, 21 Oct. (EUROPA PRESS) -
Un equip dirigit per la investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), Valentina Ruiz-Gutiérrez, ha descrit els mecanismes moleculars que expliquen per què la dieta mediterrània i l'enriquida amb oli d'oliva verge és capaç de reduir la pressió arterial en pacients hipertensos.
L'estudi, en què participen investigadors de l'Institut del Greix (CSIC) i de la Universitat de les Illes Balears, juntament amb grups de Sevilla, Màlaga i Barcelona, es publica a l'últim número de la revista 'Hypertension', que apareix avui, dimecres, en la seva edició impresa.
El treball ha demostrat que l'oli d'oliva verge és capaç de modificar l'estructura i composició lipídica de la membrana dels eritròcits o glòbuls vermells. "Aquestes dades suggereixen que la dieta d'estil mediterrani modifica l'estructura de les membranes i afecta al metabolisme lipídic, que està molt alterat en pacients amb hipertensió", resumeix la investigadora del CSIC.
La modulació que es dóna en els canvis de la membrana de l'eritròcit proporciona una nova perspectiva molecular per establir una bona base científica per la qual la dieta mediterrània beneficiï a subjectes amb hipertensió. Així, el consum d'oli d'oliva aconsegueix que la composició química i el comportament de la membrana tornin a paràmetres normals.
Després de la intervenció dietètica, es va apreciar un descens en el contingut de colesterol en els eritròcits dels pacients estudiats, així com un increment en alguns fosfolípids de la membrana.
L'estudi, que ha estat fet en 36 pacients, després d'un any d'intervenció en la seva alimentació amb dieta mediterrània. Els pacients han estat reclutats per al projecte PREDIMED, una iniciativa que pretén demostrar el paper de la dieta mediterrània en la prevenció primària de la malaltia cardiovascular en què participen 7.300 pacients.