Finançament.- Estaràs acusa Antich de fer "trampes" en saber "perfectament" que Balears rebrà 400 milions més


Actualizado 24/2/2009 15:02:05 CET

Antich creu que al PP li "preocupa molt poc" el finançament després d'haver acudit només a una reunió amb Manera per abordar aquesta qüestió

PALMA DE MALLORCA, 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

La presidenta del PP, Rosa Estarás, ha acusat avui al president del Govern, Francesc Antich, de fer "trampes" en matèria de finançament en intentar fer creure als ciutadans que Balears només rebrà 200 milions d'euros més, quan "sap perfectament" que les illes percebran més de 400 milions, a causa de què, segons la seva opinió, ja té un "acord tancat" amb l'Executiu central.

Durant el Ple de la Cambra autonòmica en què Estaràs va formular una pregunta parlamentària a Antich en matèria de finançament, la dirigent popular ha considerat que si Múrcia "rebrà 250 milions d'euros més" amb el nou sistema, a Balears "li donaran més de 400 milions".

Tot i això, la portaveu del PP a la Cambra autonòmica va estimar que Antich ha iniciat un "joc de mans, que consisteix en fer-nos creure a tots que el Govern espanyol ens dóna 200 milions d'euros, per després dir que 400 milions són molts".

"Digui la veritat i no jugui a l'ambigüitat calculada, perquè ningú entendria que Múrcia rebés 250 milions ja confirmats i vostè afirmi que a Balears només arribaran 200 milions, quan sap que ja té un acord tancat de devers 400 milions d'euros", va etzibar la 'popular'.

Malgrat això, Estaràs va recalcar que Balears no ha de rebre "ni 200 ni 400 milions d'euros" amb el nou model de finançament, sinó que, segons la seva opinió, a les illes "els toquen al voltant de 610 milions d'euros", tenint en compte la població real efectiva, la insularitat i el fet de què en el pressupost d'aquest any el Govern "s'ha endeutat en 662 milions d'euros".

Per la seva banda, Antich va donar l'"enhorabona" a Múrcia si ja té la "confirmació" del finançament que rebrà a través del nou sistema, si bé ha precisat que "absolutament ningú no té cap tipus de confirmació" sobre el que l'Executiu central destinarà a cada Comunitat Autònoma mitjançant el nou model.

D'altra banda, ha recordat que el juliol del 2008, els populars sostenien que Balears havia de percebre 500 milions d'euros més, mentre que ara consideren que ha de rebre 600 milions "i la setmana que ve no sé que xifra posaran damunt la taula".

"MOLT POCA PREOCUPACIÓ" PEL FINANÇAMENT

Tot i això, el president de l'Executiu balear ha considerat que al PP li "preocupa molt poc" el finançament, a causa que aquest partit només ha acudit a una reunió amb el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Carles Manera, per abordar aquesta qüestió. En aquest sentit, ha remarcat que Manera està "totalment disposat" a seure i a parlar amb totes les formacions, inclosa el PP, en el cas de què tinguin propostes en matèria de finançament.

"Si tenen propostes, facin-les però no facin demagògia", ha demanat Antich a Estaràs, qui, segons el parer del president, "serà molt difícil que estigui feliç sigui quina sigui la xifra de finançament que rebi Balears, tal i com ha passat amb les inversions, ja que el PP sol·licitava que fossin 2.600 milions d'euros i, finalment, van arribar 2.800 milions, xifra que ha estat qualificada com un desastre".

D'altra banda, va urgir Estaràs que expliqui al president del seu partit, Mariano Rajoy, que Balears "no pot seguir com està", ja que, segons ha recordat, el líder dels populars s'oposa a la modificació del sistema de finançament, si aquest ha d'estar basat en la generació de més deute a l'Estat, tal com ha plantejat el ministre d'Economia, Pedro Solbes.

Per aquest motiu, Antich ha demanat a la presidenta popular que vagi amb la "mateixa cançó" a Madrid i recordi al seu partit que es necessita el suport del PP perquè Balears tingui un "millor model de finançament" en què la Comunitat se situï en la mitjana de l'Estat "i no 21 punts per sota com està ara".