La Fundació Marineland alliberarà el 27 d'agost a Cabrera tres tortugues marines recuperades a l'últim any


Actualizado 18/8/2009 20:41:07 CET

L'assistència de membres de la Família Real serà una incògnita fins a l'últim moment

PALMA DE MALLORCA, 18 Ago. (EUROPA PRESS) -

La Fundació Marineland alliberarà el pròxim 27 d'agost a l'illa de Cabrera tres tortugues marines recuperades a l'últim any per aquesta entitat, després d'haver estat trobades ferides en aigües de Mallorca, gràcies a un programa finançat per l'executiu autonòmic, Marineland i la Fundació Aspro Natura.

A l'acte, que començarà amb l'excursió en vaixell des de la Colònia de Sant Jordi a l'illa de Cabrera a les 09.30 hores, assistiran el president del Govern, Francesc Antich, el conseller de Medi Ambient, Miquel Ángel Grimalt i el director general de Caça, Protecció d'Espècies i Educació Ambiental, Pere Ramon Bonet.

D'altra banda, fins a l'últim moment serà una incògnita si a la solta de tortugues assistiran abordo del iot 'Fortuna' membres de la Família Real, tal com ha passat l'any passat, quan va acudir la Reina, acompanyada dels seus néts, Victòria Federica i Felipe Juan Froilán de Tots Sants, fills dels Ducs de Lugo, la Infanta Elena i Jaime de Marichalar. Alhora, la Reina va arribar acompanyada de la seva amiga íntima Tatiana Ratchild i de la princesa Alia de Jordània, qui va acudir juntament a la seva primogènita i les seves altres dues filles bessones.

A través del citat programa, la Fundació Marineland recull durant tot l'any exemplars de tortugues ferides de l'espècie 'Caretta Caretta', algunes de les quals són trobades mortes, mentre que altres moren al centre. Per part seva, la resta d'exemplars que sobreviuen són atesos pels biòlegs de Marineland, els qui s'encarreguen de recuperar a les tortugues afectades per desnutrició i deshidratació, pneumònies i, en alguns casos, presentaven greus lesions internes després d'haver empassat plàstics o hams de palangre.

En ocasions, els biòlegs es veuen obligats a amputar algunes de les aletes de les tortugues, després que aquestes quedessin estrangulades per restes de xarxes i plàstics. D'altra banda, també porten a terme intervencions quirúrgiques, amb la finalitat d'extreure a les tortugues els hams de palangre que solen quedar-se clavats en el seu coll o paladar.

Tot i això, aquestes espècies de tortugues estan dotades d'una extraordinària resistència, pel que poden arribar a sobreviure a greus malalties, traumatismes i mutilacions, sempre que se'ls presti una atenció mèdica adequada. En aquest sentit, la Fundació Marineland acudeix des de 1999 als rescats dels exemplars encallats, amb la finalitat de rehabilitar-los i, després, alliberar-los en aigües del Parc Nacional de Cabrera.

A més, algunes de les tortugues recuperades i alliberades en el seu medi natural són equipades amb un transmissor via satèl·lit, que emet un senyal cada vegada que la tortuga puja a la superfície a respirar, fet que permet un seguiment detallat, precís i en temps gairebé real de la posició i rumb de les tortugues, amb la finalitat que els biòlegs de Marineland coneguin la seva distribució espacial i temporal al mediterrània al llarg de l'any.

NEDANT FINS AL NORD D'ÀFRICA

Gràcies a aquests transmissors, la Fundació Marineland ha detectat que algunes tortugues alliberades a Cabrera durant els últims anys han arribat nedant fins al Nord d'Àfrica. Alhora, aquests animals porten instal·lades unes plaques mecàniques amb un número, amb l'objectiu d'identificar-les en el cas que siguin vistes o rescatades un altre cop.

Així, aquesta entitat fa una crida perquè aquelles persones que trobin ferides a una tortuga, mantinguin a l'exemplar, ja sigui viu o mort, en un lloc humit i fresc i truquin al 112, amb la finalitat que els biòlegs puguin estudiar-lo.

Durant el període 1993-2008, Marineland ha registrat en les costes de les Balears 554 varaments de tortugues marines, de les quals 550 eren exemplars de la Tortuga Babaua Caretta Caretta, tres de Tortuga Laud Dermochelys coriacea i una de Tortuga Verda Chelonia mesuris. La principal causa de varament ha estat la captura accidental amb palangre de superfície (43%), mentre que un 35% es va deure a animals que van arribar a la costa ja morts i el seu estat de conservació no va permetre investigar la causa que va provocar el varament.