L'Assemblea General de Sa Nostra aprova el protocol d'integració amb Caixa Penedès, CaixaMurcia i Caixa Granada

Actualizado: lunes, 28 junio 2010 20:01

Sa Nostra garanteix que no es perdrà cap ocupació gràcies al pla de prejubilacions que posarà en marxa en un termini de tres anys


PALMA DE MALLORCA, 28 Jun. (EUROPA PRESS) -

L'Assemblea General de Sa Nostra va aprovar avui per unanimitat el protocol d'actuació per portar a terme la seva integració en un Sistema Institució de Protecció (SIP) juntament amb Caixa Penedès, Caixa Múrcia i Caixa Granada, garantint que aquest procés, que culminarà a començaments de setembre, quan es ratifiqui de manera definitiva la fusió freda, no suposarà la pèrdua de cap ocupació a Balears, gràcies al pla de prejubilacions que posarà en marxa l'entitat en un termini de tres anys.

Així ho van anunciar en roda de premsa el president i el director general de Sa Nostra, Fernando Alzamora i Pau Dols, respectivament, els qui van remarcar que aquesta fusió tampoc suposarà la desaparició de les oficines que la principal caixa de Les balears té a l'arxipèlag, tenint en compte que no es produirà cap tipus de duplicitat de xarxa amb les entitats signants, ja que cap d'elles té presència a Balears.

Tot i això, en els pròxims mesos la societat central del SIP, ubicada a Madrid, decidirà la integració de determinats serveis i especialitzarà a cadascuna de les caixes en serveis comuns, el que podria afectar a les 12 oficines que Sa Nostra controla a Madrid (de les 57 amb les quals compte el grup), que passaran a formar part de la societat central, mentre que d'altra banda està pendent de decidir-se el futur de les dues oficines amb les quals Sa Nostra compte a Catalunya i les vuit a la Comunitat Valenciana, tenint en compte que en aquestes dues comunitats ja operen Caixa Penedès i Caixa Múrcia, respectivament.

Dols ha recordat que a l'últim any ja es van tancar nou oficines, amb la finalitat de millorar els costos, si bé va recalcar que aquesta mesura no va provocar la pèrdua de cap client, a causa que eren oficines molt pròximes. D'altra banda, també va garantir les tres oficines que l'entitat té en Illes Canàries, a causa que la major part dels clients pertanyen al sector hoteler i turístic de les Balears.

Per la seva banda, Alzamora ha remarcat que la fusió no afectarà ni al logo de l'entitat, ni a l'Obra Social de l'entitat financera, que per al 2010 té un pressupost de 8,8 milions d'euros, aprovats avui a l'Assemblea General.

Ha afegit, d'aquesta manera, que amb la fusió s'aconseguirà una entitat "més fort, més solvent i més eficient" i ha afirmat que el client "no notarà el canvi", i en tot, cas, percebrà "millores en benefici seu". En aquest sentit, ha subratllat que malgrat que les quatre entitats operaran sota la figura jurídica de banc, Sa Nostra "no desapareix, ni perd la seva personalitat jurídica, sinó que mantindrà la marca actual i els òrgans de govern, tal com estan ara constituïts".

Dols ha explicat que els estatuts regulen que cada caixa és propietària d'aquest banc en tant pel que fa està al SIP i si alguna entitat "aplicant la normativa, al cap de deu anys i amb un preavís de dos anys, volgués sortir del grup, se surt però deixa de ser accionista del banc i, per tant, no cap dir que això és un pas per a privatitzar, perquè no cap aquesta opció, ja que està molt lligat".

"PROJECTE PER A TOTA LA VIDA"

Tot i això, ha indicat que la voluntat de Sa Nostra és modificar l'actual normativa perquè el contracte que subscriguin les quatre caixes sigui indefinit i no tingui un termini mínim de deu anys, a causa que "entenem que és un projecte per a tota la vida".

"El SIP s'adapta als interessos de Sa Nostra i de les altres tres caixes implicades, que tenen els mateixos plantejaments, desitjos i objectius que nosaltres i, per tant, estem satisfets d'haver aconseguit aquest acord per la importància del grup que es crea i les diferents alternatives de negoci que tots posem per aconseguir un projecte comú", va recalcar Alzamora.

El president de Sa Nostra ha recordat que el SIP permetrà crear el cinquè grup financer de caixes per fons propis, amb 3.900 milions d'euros i el quart per nombre d'oficines, amb 1.703, la majoria en les Comunitats de l'arc mediterrani, que suposen el 70% del PIB nacional, per la qual cosa el grup aconseguirà una dimensió financera que "avui es fa necessària per adequar-se a les exigències nacionals i internacionals".

Alhora, ha apuntat que es convertirà en el sisè grup financer per volum de negoci (més de 103.000 milions d'euros) i va recalcar que la col·laboració de les quatre entitats financeres permetrà "diversificar riscos entre totes i donar un millor servei als quatre milions d'habitants que comporten les quatre zones".

Per la seva banda, Dols va revelar que el grup, en què Sa Nostra té una participació del 14%, ja ha realitzat la sol·licitud formal al Banc d'Espanya per obtenir 915 milions d'euros del Fons de Reestructuració Ordenada Bancària (FROB).

"CONTINUARÀ LA VINCULACIÓ AMB BALEARS"

D'altra banda, ha assenyalat que Sa Nostra continuarà amb la seva "vinculació al territori balear", tot i que les quatre entitats s'integraran financerament, mentre que també s'uniran de manera tecnològica i operativa, i alhora integraran determinats negocis minoritaris i definiran les polítiques comunes de crèdits i inversions.

Dols ha precisat que pesi a la minoritària participació de Sa Nostra en el Consell d'Administració de les quatre caixes, amb un 14,5%, respecte del 19,5% de Caixa Granada; el 27% de Caixa Penedès i el 39% de Caixa Múrcia, "moltes de les decisions requeriran de majoria qualificada, el que significarà el 90% dels vots".

D'altra banda, ha indicat que el Consell d'Administració estarà format per 16 persones, de les quals 14 seran nomenades per les caixes, concretament, dos per Sa Nostra, mentre que dos seran independents. Respecte a la Comissió Executiva, estarà composta per cinc membres, de manera que un serà el president del Consell d'Administració, mentre que els quatre restants seran els directors generals de cada entitat financera.

Finalment, Alzamora es va referir, a preguntes dels periodistes, a la "pressió important" que, segons la seva opinió, estan exercint les autoritats de la Junta d'Andalusia perquè Caixa Granada se sumi al projecte d'una gran caixa andalusa, formada per Unicaja i Caixa Sol.

"La Junta i el Banc d'Espanya coneixen la posició determinada i ferm de Caixa Granada de continuar amb nosaltres i aquesta voluntat ja ha estat comunicada pel president de l'entitat financera a les autoritats d'Andalusia, que sembla que, en principi, no la van a qüestionar", ha conclòs el president de Sa Nostra.