PALMA DE MALLORCA, 21 Dic. (EUROPA PRESS) -
Les empreses de les Balears que han deixat d'existir ja no celebren sopars de Nadal per als seus treballadors, les que es mantenen estan reduint el nombre de comensals que participen en elles, així com la despesa per cobert, mentre que algunes plantilles suprimeixen aquestes celebracions a causa de la crisi econòmica i, en altres casos, els treballadors estan invitant al cap a compartir taula i plat.
Aquesta situació, que era impensable fins ara, es tradueix en un important descens de sopars celebrades en les últimes setmanes, que la patronal Pimem-Restauració estima "entre un 25% i un 30% en relació amb l'any passat" i, a més, el nombre de comensals "ha baixat", mentre que, per incentivar als clients, els establiments han hagut de reduir també el preu dels menús.
"Avui dia, els menús --que solen ser tancats-- tenen uns preus totalment diferents de fa dos anys", va aclarir a Europa Press el seu president, Juan Cabrera, qui ha precisat que a aquest descens ha contribuït el fet que "la matèria prima ha baixat també", en alguns productes de primera qualitat, fins i tot un 15% o un 20%, que no deixa de ser menys que la rebaixa dels restaurants.
Segons ha indicat l'hostaler, els sopars que abans se celebraven en aquesta època "per agrair que l'any havia estat més o menys bo", ara s'estan deixant de celebrar. I, així, mentre que el 2008 la demanda d'aquests banquets "ha estat bastant fluixa", al final de la temporada de banquets nadalencs del 2009 Cabrera no va dubtar a qualificar la situació de "bastant complicada" per als restaurants.
I, segons ha manifestat, això es deu a la desaparició de nombroses empreses durant l'últim any i mig, que "s'ha notat moltíssim", perquè moltes que "mai haguessin pensat a suspendre la seva activitat, ara han hagut de tancar les portes", en una situació que afecta més a "les companyies amb entre 90 i més de 100 treballadors.
De fet, s'estan donant casos en els quals l'empresa no podia assumir el cost del menú i "el personal s'ha reunit igualment, i ha invitat al propietari", va comentar el president de Pimem-Restauració, qui ha subratllat que es tracta "d'un detall bastant important", per part dels treballadors, perquè demostra que són conscients de la situació.