Menys de la meitat dels ciutadans de les Balears (42,5%) utilitza sempre el preservatiu amb parelles ocasionals


Actualizado 20/10/2010 20:37:28 CET

En 2009, es van realitzar 55.122 proves de detecció del VIH en els centres de salut i altres 1.090 a l'entorn no assistencial

PALMA DE MALLORCA, 20 Oct. (EUROPA PRESS) -

Menys de la meitat dels ciutadans de les Balears (42,5 %) utilitza sempre el preservatiu en les seves relacions sexuals amb parelles ocasionals, mentre que un 14 % no ho usa mai o gairebé mai, segons ha revelat la directora general de Salut Pública, Margalida Buades, qui ha destacat el fet que els homes utilitzin més el condó amb parelles ocasionals (46 %) que les dones (37 %).

D'altra banda, ha subratllat que els homosexuals utilitzen en major proporció el preservatiu que els heterosexuals, concretament, un 53 %, davant d'un 39 %.

Buades també ha informat que des del 2003, s'han registrat 947 nous diagnòstics de VIH a Balears i, d'ells, el 59 % han estat tardans, el que significa que els afectats desconeixien que portaven aquesta malaltia i, per tant, van poder contagiar-la a altres persones, i alhora no prenien la medicació necessària.

La directora general de Salut Pública ha explicat que només durant el 2009, es van realitzar 55.122 proves de detecció del VIH en els centres del Servei de Salut i altres 1.090 a l'entorn no assistencial, com centres d'atenció als drogodependents, ALES i Metges del Món, concretament, 655 en centres fixos i 435 en unitats mòbils al carrer.

Buades ha recordat que l'objectiu d'aquestes proves gratuïtes són "augmentar el diagnòstic precoç; incrementar la percepció de vulnerabilitat davant de la infecció i sensibilitzar de manera personalitzada sobre les mesures de prevenció i control del VIH".

Així, ha indicat que les persones que són susceptibles de fer-se la prova del VIH són aquelles que tenen una parella estable i volen deixar d'utilitzar el preservatiu; les que hagin tingut pràctiques de risc (relacions sexuals amb penetració sense preservatiu amb alguna persona amb VIH o que no sap si està infectada, o compartir material per injectar-se drogues); les persones que han patit alguna malaltia de transmissió sexual, tuberculosi o hepatitis; i les dones embarassades o les que vulguin tenir fills.

D'altra banda, ha apuntat que el 60,8 % de les persones que es van fer la prova en 2009 eren homes i el 39,2 % dones, mentre que el grup d'edat majoritària se situa en el rang de 30-39 anys (34,3 %), seguit del de menors de 25 anys (26,2 %), sento aquest últim, majoritari en el cas de les dones.

Mentrestant, el 76,9 % de les persones que van sol·licitar realitzar-se la prova eren espanyols, respecte del 21,2 % d'estrangers. La majoria d'estrangers eren sud-americans (59,5 %), seguits dels ciutadans de la resta d'Europa (18 %); Europa de l'Est (9,5 %) i nord d'Àfrica (4 %).

Respecte a la tendència sexual, el 66 % de les persones que es va realitzar la prova de VIH es va definir com heterosexual, un 15 % homosexual i un 4 % bisexual.