La producció industrial no aconsegueix remuntar i cau a Balears un 0,2%, davant de l'augment del 6% de mitjana nacional


Actualizado 4/3/2011 13:56:18 CET

PALMA DE MALLORCA, 4 Mar. (EUROPA PRESS) -

L'Índex General de Producció Industrial (IPI) va caure a Balears un 0,2% en gener respecte al mateix mes de l'any anterior, un descens que contrasta, un mes més, amb l'augment del 6% registrat en la mitjana nacional, ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Així, sol Balears, Canàries (-11,2%) i Galícia (-2,2%) van registrar caigudes en el primer mes de l'any, mentre que la resta de comunitats van comptabilitzar pujades. La més destacada se la va anotar Castella-la Manxa, amb un creixement de la producció industrial del 13,5%.

La dada de les Balears és especialment negatiu si es té en compte que mentre a nivell estatal l'any 2010 es va tancar amb un augment del 0,9%, a Balears l'exercici anterior va acabar amb una caiguda mitjana del 8,3%, el descens més acusat del país.

Així, a nivell estatal, la producció industrial comença l'any amb un augment que supera nivells similars als registrats el març del 2010, quan s'ha situat al 6,8%. Una vegada descomptat l'efecte calendari, la variació interanual de la producció industrial ha estat del 3,8% en gener, gairebé quatre punts superior a l'observada en el mes de desembre (-0,1%).

El repunt de la producció industrial en gener ha estat conseqüència, per la seva major repercussió a l'índex, de la pujada de la producció dels béns intermedis en un 6,9%, fonamentalment en els sectors de fabricació de productes químics bàsics i en la de motors i aparells elèctrics.

També va contribuir a l'increment interanual de l'IPI els béns de consum no durador, amb una taxa anual del 6,6%, impulsats per la fabricació d'especialitats farmacèutiques i les arts gràfiques. Tot i això, destaca el descens de la confecció de peces de vestir de punt i la fabricació d'olis i greixos vegetals i animals.

Per la seva banda, la producció de béns d'equip ha avançat un 6,6% en gener, mentre que la d'energia va pujar un 4,2%. L'únic sector industrial amb repercussió negativa en gener ha estat el dels béns de consum durador, que va registrar un descens interanual de l'1,9% a causa de a la fabricació d'aparells domèstics.