PALMA DE MALLORCA 14 Ene. (EUROPA PRESS) -
La Conselleria de Salut i Consum posarà en marxa a partir d'aquest mes el Programa 'Berenar saludable a casa i a l'escola', un projecte pioner que es desenvoluparà als centres educatius públics i privats de Balears entre els alumnes d'Educació primària i Secundària, de 6 a 18 anys.
Així ho va donar avui a conèixer el conseller de Salut i Consum, Vicenç Thomàs, qui ha informat que un total de 125.000 alumnes podran participar en el citat programa, que té com a objectiu fomentar els bons hàbits dietètics i nutritius entre els joves, ja que "la pràctica d'aquests permet disminuir l'obesitat i, a més, millorar el rendiment físic i les capacitats intel·lectuals de l'alumnat".
D'altra banda, gràcies a aquest projecte, que ha comptat amb la col·laboració d'Atenció Primària de Mallorca, es podrà fer un diagnòstic de la situació de cada centre educatiu en relació amb els hàbits alimentaris de l'alumnat.
Alhora, 'Berenar saludable a casa i a l'escola' pretén que els problemes de salut del futur es puguin prevenir en la infància i la joventut. Així, la iniciativa forma part del concepte 'La salut en tot' que està impulsant la Conselleria de Salut i Consum, que busca aplicar el valor salut a totes les polítiques, com una nova manera d'entendre la salut pública.
Dins d'aquest programa s'han editat un total de 130.000 exemplars del fullet informatiu 'Berenar saludable a casa i a l'escola' per treballar en classe i que també arribaran a les llars a través dels alumnes, perquè les famílies incorporin els consells dels hàbits saludables en la seva vida diària.
NOMÉS EL 38,8% DELS JOVES PRENEN UN ESMORZAR DE QUALITAT
L'Estudi de la Prevalença de l'Obesitat Infantil i Juvenil de les Illes Balears (EPOIB, 2005), fet per la Conselleria de Salut i Consum, reflecteix que el 89,7% dels nens i joves estudiants berenen abans d'anar a l'escola i que la pràctica d'aquest hàbit és menor entre els joves de major edat (ESO). En el berenar del matí, abans d'anar a l'escola, la llet és l'aliment més consumit, seguit dels cereals i/o galetes, però també es dóna un consum notable de productes de pastisseria i sucs envasaments.
Així, els experts assenyalen que un berenar de bona qualitat és aquella que conté lactis, cereals i fruita. Segons les dades recollides a l'EPOIB, només el 38,8% dels joves de les Illes compleixen aquests criteris de qualitat a l'hora de berenar. A més, l'estudi també destaca que aquells que berenen al matí en companyia i als quals els dediquen més temps obtenen una major puntuació en la qualitat del seu esmorzar.
D'altra banda, en relació amb el berenar al col·legi és una pràctica freqüent entre els alumnes (90%). Dels alumnes que berenen a mig demà, el 84,1% menja entrepans, el 48,6% sucs envasaments i un 33,9% productes de pastisseria. En aquesta franja horària augmenta el consum de llaminadures, aperitius, xocolates i refrescos.
WWW.BERENARSALUDABLE.COM
El sistema escollit per al desenvolupament del programa és a través de la pàgina web creada amb aquest fi (www.berenarsaludable.com), que permet que els alumnes puguin participar en aquesta iniciativa d'una forma àgil, dinàmica i de fàcil compressió. La web no és únicament textual, sinó que està acompanyada de dibuixos i vinyetes perquè la navegació sigui més entretinguda.
En l'esmentada pàgina web, cadascun dels alumnes dels col·legis que participin en aquesta iniciativa contestaran un breu qüestionari en línia que permetrà fer una primera avaluació dels seus costums alimentàries. L'esmentat qüestionari consta de tres parts: dades de l'alumne, preguntes sobre els hàbits i aliments de l'esmorzar que realitzen a casa a primera hora del matí i preguntes sobre els hàbits i aliments del berenar que realitzen al col·legi. Després de completar tot el qüestionari on-line l'alumne podrà veure en la pantalla de l'ordinador les principals recomanacions per millorar el seu esmorzar i el seu berenar.
Si l'alumne ho desitja podrà imprimir-se les recomanacions que li donarà el programa, amb l'objectiu que les pugui comentar amb el professor i en el seu propi domicili amb la família.