Actualizado 11/03/2009 16:08 CET

AMPL.-Govern multarà Red Eléctrica i Gesa Endesa per no haver aplicat els protocols a l'apagada del 13 de novembre

Endesa podria enfrontar-se a una sanció d'entre 600.000 euros i 3 milions d'euros i Red Eléctrica de 60.000 euros

PALMA DE MALLORCA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

La consellera de Comerç, Indústria i Energia, Francesca Vives, ha anunciat avui que ha iniciat sengles expedients sancionadors a Red Eléctrica i Endesa, que podrien enfrontar-se a multes de 60.000 euros i entre 600.000 i 3 milions d'euros, respectivament, per no haver aplicat els protocols que haguessin evitat l'apagada total de Mallorca i Menorca durant el passat 13 de novembre.

Una mesura adoptada per l'executiu després que els informes tècnics encarregats pel Govern revelin que la causa directa del zero de subministrament ha estat el curtcircuit fase-terra que es va produir en un seccionador en tensió, que s'estava revisant en aquell moment en la central d'Es Murterar a Alcúdia, i que es va atribuir a les sobretensions produïdes pels llamps de la tempesta.

En una roda de premsa, Vives ha assenyalat que Endesa estava manipulant el seccionador en tensió en un moment d'una tempesta "important" a la zona, incomplint així les diferents normatives nacionals i europees (Norma experimental europea UNEIX-ENV 50196; UNEIX-EN d'explotació d'instal·lacions elèctriques i Guia tècnica per a l'avaluació i prevenció del risc elèctric de l'Institut Nacional de Seguretat a la Feina), que estableixen que els treballs en tensió no s'han de fer en aquestes condicions, ni quan se sentin llamps o trons.

A més, ha afegit que Endesa tampoc ha informat l'operador del sistema, Red Eléctrica, dels treballs que estava portant a terme en la subestació que podien produir, tal com ha passat, riscos en la continuïtat i regularitat del subministrament, la qual cosa constitueix una infracció tipificada com "molt greu" a la Llei 54/1997 del Sector Elèctric.

Per la seva banda, va manifestar que Red Eléctrica també va cometre una infracció tipificada com lleu en el règim sancionador de la Llei 54/1997, que regula el funcionament dels Sistemes Elèctrics Insulars i Extrapeninsulars, després que no informés a la Direcció General d'Energia que existien problemes "importants" en la subestació d'Es Murterar, tal com ho havia comunicat Endesa a través de diferents documents.

Concretament, Red Eléctrica i Endesa no van informar a la Conselleria d'un estudi de carències que havien elaborat, on es dedueix que les dues entitats eren "conscients de la situació crítica de la subestació d'Alcúdia per al sistema elèctric".

La directora general d'Energia, Magdalena Tugores, va revelar que tant Red Eléctrica com Gesa consideraven que s'havien de portar a terme inversions per "millorar la seguretat" en aquesta central en la qual es produeix la meitat de l'energia de les illes i, tot i això, "no ho havien informat a la Conselleria". Tot i això, va revelar que el Govern està treballant per solucionar aquest "problema" i, en aquesta línia, ha dit que s'està planificant la construcció d'una nova estació elèctrica, anomenada Sant Martí.

GESA I XARXA ELÈCTRICA PODRAN PRESENTAR AL·LEGACIONS

A partir d'ara, els serveis jurídics de la Conselleria d'Energia estudiaran els informes realitzats pels tècnics de la Direcció General d'Energia i pel catedràtic de la Universitat de Navarra Blas Hermoso i determinaran si Red Eléctrica i Endesa van cometre una infracció lleu i greu o molt greu, respectivament, amb la finalitat d'establir les respectives multes.

Per la seva banda, les dues entitats podran presentar al·legacions, cosa que ja anunciat Gesa Endesa, que ha avançat que "rebatrà un a un" els arguments dels informes tècnics de la Conselleria dirigida per Francesca Vives per sancionar a la companyia.

Vives ha recordat que l'endemà del subministrament zero d'energia, que va deixar sense llum durant set hores prop d'1 milió de persones a Mallorca i Menorca, el Govern ha obert un expedient informatiu per conèixer les causes de l'apagada, que s'ha produït enmig d'una forta tempesta amb aparell elèctric, especialment a la zona de Pollença i Alcúdia.

El Govern ja va multar amb 600.000 euros Gesa en 2001, després que Mallorca i Menorca també es quedessin sense subministrament elèctric, després d'obrir-li un expedient informatiu i sancionador. Així, malgrat que la companyia va recórrer la sanció, el Tribunal Suprem va resoldre a favor de l'executiu, a causa que en aquest cas, hi ha hagut una falta de manteniment a l'estació de Sant Joan de Deu, que no comptava amb la potència instal·lada suficient per cobrir la demanda elèctrica de les dues illes, una vegada que van fallar dos grups elèctrics d'Es Murterar.