3 de abril de 2020
 
Actualizado 16/7/2009 18:08:02 +00:00 CET

Innova.- La UIB té un nou edifici dedicat a la investigació en ciències de la salut, física i geografia

La UIB aporta el 60 % dels investigadors i el 85 % dels grups competitius de les Balears

PALMA DE MALLORCA, 16 Jul. (EUROPA PRESS) -

La UIB va inaugurar avui un nou edifici, que alberga l'Institut Universitari d'Investigació en Ciències de la Salut (IUNICS), en què es portaran a terme investigacions científiques i tecnològiques, així com activitats de tercer cicle universitari i cursos de postgrau. Alhora, l'immoble acull l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos (IFISC) i el Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció (SSIGT).

Aquesta infraestructura, que ocupa 2.819 metres quadrats construïts en el campus universitari, ha comptat amb un pressupost de 4,5 milions d'euros, dels quals 1,6 milions han estat aportats per la Universitat; 1,4 milions pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER); 750.000 euros per la Conselleria d'Economia, Hisenda i Innovació i 650.000 euros pel Consell Superior d'Investigacions Científiques.

Durant la inauguració d'aquest "magnífic edifici", el president del Govern, Francesc Antich, ha remarcat que suposa un "significatiu avanç" per impulsar la investigació universitària "de qualitat", especialment a l'àrea de les ciències i, en aquesta línia, ha recordat que és "molt important" que els investigadors puguin desenvolupar el seu treball en les "millors condicions possibles disposant d'espais adequats com aquest".

Per la seva banda, la rectora de la UIB, Montserrat Casas, ha explicat que l'Institut d'Investigació en Ciències de la Salut té com a objectiu fonamental "estimular i facilitar l'obtenció de coneixements biomèdics per permetre l'eventual translació a la pràctica clínica habitual".

Concretament, el IUNICS, que acull a 30 grups d'investigació distribuïts en el nou edifici i als hospitals de Son Dureta i Son Llàtzer, s'encarrega d'investigar malalties infeccioses i immunològiques; malalties renals i cardiovasculars; neurociències; nutrició i oncohematología.

Casas ha destacat que el "suport constant" de la Conselleria de Salut a aquest Institut ha possibilitat que la investigació s'hi hagi concretat en 144 publicacions internacionals i en 14 patents, "totes elles transferides a empreses".

INSTITUT DE FÍSICA INTERDISCIPLINÀRIA

D'altra banda, la rectora va detallar que l'Institut de Física Interdisciplinària i Sistemes Complexos és un centre mixt de la UIB i el CSIC, creat el 2007, tot i que molts dels seus investigadors ja formaven part del Departament de Física Interdisciplinària de l'Institut Mediterrània d'Estudis Avançats (Imedea), a través del qual s'han realitzat 56 publicacions internacionals i s'han aconseguit més de tres milions d'euros en projectes competitius.

D'aquesta manera, el nou edifici de la UIB serà seu d'un Institut en el qual s'investigaran la física estadística i no lineal; física quàntica; l'òptica no lineal i dinàmica de dispositius optoelectrònics; dinàmica de fluids, biofluidos i fluids geofísics; física biològica i fenòmens no lineals en ecologia i fisiologia; i dinàmica i efectes col·lectius en sistemes socials.

"Aquest Institut suposa un nou pas que ens permetrà incrementar la col·laboració entre la UIB i el CSIC en nous projectes científics, així com en programes de formació de màster i doctorat", ha assenyalat Casas, qui ha destacat que, segons les últimes estadístiques, la Universitat de les Balears aporta el 60 % dels investigadors i el 85 % dels grups competitius d'aquesta Comunitat Autònoma.

En tercer lloc, el nou edifici acull el Servei de Sistemes d'Informació Geogràfica i Teledetecció, que té com a objectiu donar suport a l'ús de les tecnologies de la informació geogràfica a la comunitat universitària per a la millora de la qualitat docent i investigadora, així com fomentar la transferència dels resultats de les activitats de recerca, desenvolupament i investigació en temàtica geogràfica i mediambiental que es desenvolupa en la UIB.

Així, les tecnologies de la informació geogràfica inclouen un conjunt de tècniques, com la teledetecció, que estan especialitzades en la captació, la gestió, l'anàlisi i la representació de la informació geogràfica.

EDIFICI DESTINAT A LES CIÈNCIES DE LA SALUT

Finalment, Antich ha destacat que el nou immoble de la UIB se suma a la posada en marxa aquest any de l'ampliació del centre de tecnologies de la informació, mitjançant un préstec del Ministeri de Ciència amb una inversió prevista de més de 2 milions d'euros.

Alhora, va revelar que l'executiu autonòmic ja està tramitant l'expedient per a la construcció de l'edifici destinat als estudis de Ciències de la Salut en el campus, de manera que va recalcar que totes aquestes millores "han d'ajudar a la UIB a encarar amb garanties d'èxit els nous reptes als quals s'enfronta".