L'economia balear registra un creixement interanual del 2,6% en el tercer trimestre de l'any

Diners, bitllets, euros, recurs
GOVERN - Archivo
Publicado 27/12/2018 18:42:29CET

PALMA DE MALLORCA, 27 Dic. (EUROPA PRESS) -

L'economia de Balears ha registrat un creixement interanual del 2,6% en el tercer trimestre de l'any 2018, la qual cosa suposa una xifra superior a la mitjana de la Unió Europea (1,8%) i del conjunt d'Espanya (2,5%).

Segons ha informat la Conselleria de Treball, Comerç i Indústria en un comunicat, el tercer trimestre de 2018, Balears manté un notable ritme de creixement, tal com es recull en la publicació de l'últim Moment Econòmic de la Direcció General d'Ocupació i Economia.

Amb aquesta dada del tercer trimestre, Balears continua creixent per sobre de la seva tendència a llarg termini, situada al voltant del 2%, i consoliden l'etapa més llarga i intensa de creixement econòmic des de l'entrada a l'euro.

En concret, en els tres últims anys (2018T3-2015T3) l'economia balear ha acumulat un augment del seu VAB del 10,7%. Fruit d'aquest creixement perllongat, en aquests moments l'economia balear ja presenta un nivell de producció que és un 12,1% superior a l'existent just abans de la crisi, mentre a Espanya l'augment és menor, un 4,3%.

Malgrat alguns elements externs estan suavitzant les taxes de creixement de l'economia balear, com el context menys expansiu de les principals economies europees (Alemanya, 1,2%; el Regne Unit, 1,9%; França, 1,4%; Itàlia, 0,7%), el refredament del comerç internacional, o l'evolució a l'alça del preu del petroli.

Per illes, totes presenten taxes de creixement del 2% o superior i s'escurcen les diferències entre elles. Així, l'increment en les Pitiusas ha estat d'un 3,4%, Mallorca un valor del 2,5% i Menorca un 2%.

Per sectors econòmics, els dos sectors amb major creixement en el tercer trimestre han estat la construcció i els serveis, 3,9% i 2,6%, respectivament. Per la seva banda, la indústria també mostra valors positius, encara que més reduïts, de el 1,4%, mentre que l'agricultura augmenta un 0,7%.

En comparació dels nivells de producció previs a la crisi, destaca el sector serveis, que acumula un creixement del seu VAB del 17,2%. En canvi, el sector de la construcció, malgrat els creixements actuals, encara que registra un nivell de producció un 18,4% inferior a l'existent abans de la crisi.

Finalment, amb la dada benvolguda del tercer trimestre, les previsions de la Direcció general d'Ocupació i Economia situen el creixement del conjunt de 2018 en el 2,7%.

Sobre este tema, Negueruela ha apuntat que "les bones dades del comerç minorista publicats recentment per l'INE, són indicatius del creixement estable i sostingut de l'economia balear, amb un increment de vendes del 3%, la qual cosa suposa el doble de la mitjana espanyola".

Contador