L'Hospital Mateu Orfila de Maó va realitzar 1.864 transfusions d'unitats de concentrat d'hematies el 2018

Publicado 25/6/2019 12:47:12CET

   MENORCA, 25 juny (EUROPA PRESS) -

   L'Hospital Mateu Orfila de Maó va realitzar al llarg de l'any passat 1.864 transfusions d'unitats de concentrat d'hematies, 123 transfusions de concentrat de plaquetes i 52 transfusions de plasma fresc, segons ha informat aquest dimarts l'Àrea de Salut de Menorca.

   La cap de la secció d'Hematologia i Hemoteràpia del centres hospitalari, Pilar Galán, ha indicat que es tracta de xifres molt similars a la mitjana d'activitat registrada en els últims deu anys.

   "La major demanda de processos de transfusió de sang es concentra en el tractament de malalties hematooncològiques, els tractaments de quimioteràpia i els procediments quirúrgics", ha explicat.

   En aquest punt, Galán ha comentat que les pràctiques transfusionals han evolucionat molt en els últims anys i actualment es treballa en el que es coneix com a polítiques d'estalvi de sang.

   "Com a producte biològic i escàs, s'apliquen criteris més restrictius de manera que s'optimitza més el recurs: es dóna sang seguint procediments de màxima seguretat als pacients que realment ho necessiten i en les quantitats correctes", ha assenyalat.

   "No sempre és millora una transfusió. De vegades, en funció de la patologia, és preferible optar per un tractament farmacològic", ha afegit.

   El Servei de Transfusió de l'Hospital Mateu Orfila ha obtingut la quarta recertificació de la pràctica transfusional per part de la Fundació CAT, una certificació que inclou el control de qualitat i seguretat de tot el procés de conservació, distribució i transfusió als pacients.

   "Aquesta certificació reconeix que tots els procediments relacionats amb la transfusió es realitzen seguint els paràmetres que estableix la legislació vigent i sobretot, basats en un objectiu de seguretat transfusional i millora contínua dels professionals", ha remarcat Galán, qui ha manifestat que aquesta recertificació "obliga també a anar sempre un pas per davant, a no baixar la guàrdia en els controls i a la millora contínua del servei i la formació dels professionals perquè l'acreditació, que rebem el passat mes d'abril, té una vigència de tres anys a partir dels quals s'ha d'anar renovant" ha conclòs.

Para leer más