Actualizado 30/09/2008 20:59 CET

Ple.-La Conselleria de Salut i Consum reforça els drets dels consumidors davant l'apagada analògica de la TV

El nou sistema s'avança a Balears el 2009, un any abans que a la resta de l'Estat

PALMA DE MALLORCA, 30 de setembre (EUROPA PRESS)-

La Conselleria de Salut i Consum ha regulat mitjançant una ordre els drets dels consumidors i usuaris de Balears davant l'apagada analògica de la televisió, situació que es produirà el 2009, un any abans que a la resta de l'Estat.

Així ho va destacar avui el conseller Vicens Thomàs, en resposta a una pregunta parlamentària formulada pel Grup socialista, qui va destacar que l'esmentada ordre, que està en vigor des del passat 27 de setembre, "és una mostra més que des del seu departament es treballa en defensa dels consumidors".

Segons va explicar en la seva intervenció, l'ordre "pretén garantir els drets dels ciutadans a l'actual moment de transició de sistemes i durant tot el procés d'implantació de la televisió digital terrestre TDT".

A més, va recordar que l'anomenada apagada analògica suposarà pels usuaris haver de fer diferents actuacions per adequar-se a la nova tecnologia, entre les quals destaquen la configuració al sistema col·lectiu de recepció de televisió, l'adquisició d'un receptor TDT i la compra d'un televisor preparat per a aquesta tecnologia.

En concret, la normativa regularà la prestació del servei d'adaptació al nou sistema TDT i la informació que cal donar a les persones que volen adquirir un receptor TDT o un nou televisor.

OBLIGACIONS PELS INSTAL·LADORS

A més estableix una sèrie d'obligacions pels instal·ladors de sistemes de recepció de televisió en edificis d'habitatges, pels venedors d'aparells receptor de TDT i els venedors d'aparells no receptors de TDT.

D'aquesta manera, els instal·ladors de sistemes de recepció hauran de sotmetre's a firmar un pressupost previ a la realització dels treballs" i hauran de lliurar una factura degudament desglossada "amb una garantia mínima d'un any dels treballs realitzats".

Per la seva banda, els venedors d'aparells receptors de TDT, tindran l'obligació d'indicar si l'aparell que s'ofereix està preparat per rebre televisió digital terrestre (TDT) i si l'aparell receptor tenen funcions interactives o no, va precisar el conseller.

Finalment, els venedors d'aparells no receptors de TDT hauran d'indicar en lloc ben visible que l'aparell NO està preparat per rebre TDT sense un receptor extern.