El departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca convoca la segona jornada sobre construcció bioclimàtica

Actualizado: miércoles, 24 junio 2009 16:41

PALMA DE MALLORCA, 24 Jun. (EUROPA PRESS) -

El departament de Medi Ambient del Consell de Mallorca convoca la 'II Jornada tècnica sobre construcció bioclimàtica', que es farà el pròxim 3 de juliol al centre BIT 'Raiguer' d'Inca (Mallorca), amb la participació de més d'un centenar d'experts i professionals d'aquesta activitat, que assistiran a la presentació de quatre ponències i a diversos tallers pràctics i demostracions.

Segons va exposar a la presentació de la reunió que va tenir lloc avui la consellera executiva d'aquesta àrea insular, Catalina Julve, "després de la catarsi" que ha registrat el sector immobiliari durant els últims anys, és "necessari fer un canvi de model", en què espera que es puguin desenvolupar projectes de construcció bioclimàtics, dels quals ha destacat que "són molt millors per a la salut de les persones i del planeta", segons ha dit.

La consellera, que va presentar la reunió a la seu del seu departament del Llar de la Joventut, en companyia del president del Col·legi Oficial d'Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Mallorca, Jaume Gibert, ha assegurat que la construcció bioclimàtica "no és una moda sinó que ja és una necessitat" i espera que suposi un "model sostenible per al medi ambient en la nostra terra", on a penes existeixen unes poques edificacions d'aquest tipus.

Julve ha manifestat que ja hi ha més de 40 persones inscrites a aquesta segona edició de la jornada, tot i que el termini oficial per fer-ho comença avui, i, de fet, espera que se superi el nombre d'assistents aconseguit a la primera convocatòria, que ha arribat als 111 participants en una capacitat màxima per a 120 persones. Per aquesta raó, ha considerat que tindran una "bona acceptació" entre els professionals activitat dels quals està lligada al sector de la Construcció.

Una edificació climàtica és aquella que, per les seves característiques específiques d'orientació i disseny, faciliten un màxim de confort amb un consum mínim o nul d'energia. Això implica tenir clars molts aspectes relacionats amb la construcció del mateix, així com l'ocupació de materials reciclats. Tot la qual cosa té efectes positius sobre l'escalfament global.

Per la seva banda, Gibert ha destacat alguns dels avantatges dels habitatges construïdes amb criteris bioclimàtics, com que a penes usen metalls com materials de base, que les seves finestres són més petites de l'habitual, per evitar que penetri en excés la llum solar durant l'estiu i, per tant, es faci necessari utilitzar aire condicionat. Sense oblidar que els seus murs solen ser gruixuts, perquè actuïn com aïllant natural a cost zero.

PONÈNCIES, TALLERS I DEMOSTRACIONS

Concretament, la jornada començarà a les 10.00 hores amb la inauguració institucional, a l'assistirà Julve, per seguir, mitja hora després amb la primera ponència, 'Estratègies mediambientals en construcció d'edificis públics i privats', a càrrec d'Àngel Hevia, Gabriel Golomb i Luis Velasco Roldán, arquitectes els dos primers i doctor en la mateixa matèria el tercer.

La segona ponència es titularà 'Possibilitats expressives de les voltes en la construcció contemporània', que oferirà l'expert, Miquel Ramis González, director tècnic del projecte Artifex, una empresa que col·labora amb la realització de l'esdeveniment. Li seguirà 'Geobiologia en la construcció tradicional. Orientació i optimització de la casa', a càrrec de l'arquitecte Francisco Alonso.

Ja al migdia, serà el torn de la dissertació 'Experiències de sostenibilitat en col·laboració amb ajuntaments: el pas de l'habitatge unifamiliar als centres socials', que pronunciarà el doctor en arquitectura Gabriel Barbeta. Després de la menjada, es realitzaran els tallers pràctics i les demostracions al centre de formació d'Artifexbalear.