El Govern crearà la 'Xarxa de Pobles pel Clima' per fomentar el bon ús d'accions contra el canvi climàtic


Actualizado 19/5/2008 16:58:46 CET

PALMA DE MALLORCA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

El Govern crearà la 'Xarxa de Pobles pel Clima' per fomentar el bon ús d'activitats per lluitar contra el Canvi Climàtic, iniciativa emmarcada dins d'un pla d'accions que pretén aconseguir la disminució d'emissions de gasos d'efecte hivernacle, i incorporar-lo en totes les planificacions actuals i futures per part de l'executiu i les administracions locals.

Així ho va expressar avui en roda de premsa el conseller de Medi Ambient, Miquel Àngel Grimalt, acompanyat de la directora general de Canvi Climàtic, Magdalena Estrany, i la consellera insular de Medi Ambient i Residus, Catalina Julve, qui va explicar que aquesta xarxa forma part d'un total de 91 mesures que el Govern, amb el suport del Consell, portarà a terme al llarg d'aquesta legislatura per lluitar contra el Canvi Climàtic.

La 'Xarxa de Pobles pel Clima', segons paraules del conseller, reunirà els municipis "que es comprometin" a aplicar les mesures de l'estratègia balear contra el canvi climàtic, i servirà per assessorar els ajuntaments de l'illa en l'ús de les mesures que preveu el Pla d'Acció de Lluita contra el Canvi Climàtic, com són el control de l'enllumenat públic, facilitar l'ús d'energies renovables aïllades, fomentar l'ús del transport públic, i el desenvolupament d'un servei en línia per facilitar l'ús compartit de vehicles, entre d'altres.

En aquest sentit, per aconseguir que aquestes mesures siguin aplicades a totes les illes, Grimalt va recalcar que la implicació que sol·liciten als Consells Insulars i a tots els ajuntaments de l'arxipèlag ha de ser una realitat "el més aviat possible" perquè aquest document, referint-se al Pla d'Acció, "no es quedi només en un escrit".

Per la seva banda, Estrany va explicar que per aconseguir fer front a la problemàtica del Medi Ambient és "necessària" la implicació de "totes" les administracions, a la qual cosa va afegir que aquesta 'xarxa' aportarà suport tècnic als municipis que ho necessitin, des de la direcció de Canvi Climàtic. En aquest sentit, Estrany també va explicar que es pretén crear una web en la qual els diferents consistoris posin "en comú" totes les idees i propostes que portin a terme.

Així, es realitzarà un "seguiment", segons va apuntar Estrany, de les mesures que cadascun dels ajuntaments porti a terme, al mateix temps que va informar que mitjançant aquesta plataforma, els municipis podran "exposar" les seves propostes i s'estudiarà si "necessiten" ajudes econòmiques.

Julve, per la seva part, va informar de què el Consell de Mallorca ja va posar en marxa un pla d'acció contra el Canvi Climàtic el 7 d'abril de l'any passat, "pioner" a Mallorca, tot i que va destacar que en aquest temps la societat encara no tenia consciència de la magnitud del problema. Així, va considerar que ara es veu un interès per part de la Conselleria perquè les institucions insulars treballin d'una forma "conjunta", remarcant que així s'aconsegueixen resultats "més eficaços i eficients".

En aquest sentit es va declarar molt "satisfeta" per la primera de les reunions que tenen com a objectiu concretar les actuacions conjuntes a portar a terme a tot l'arxipèlag per intentar "solucionar" el problema de canvi climàtic d'una manera "directa" i "com més aviat".

Altres de les mesures que es recullen en el Pla d'Acció són el foment de l'eficiència energètica en les comunitats de propietari, fomentar el comerç de proximitat, impulsar una normativa que reguli la il·luminació en centres comercials i comerços, així com la il·luminació ornamental, i el foment del transport públic front al privat.