Innova.-Una empresa mallorquina estudia convertir meduses en aliment, des de galetes i gelats a llepolies

Actualizado: jueves, 26 junio 2008 17:05

MSS organitzarà pròximament un tast per a xefs de restaurants amb estrelles Michelin

PALMA DE MALLORCA, 26 de juny (EUROPA PRESS)

Una empresa mallorquina investiga la forma de convertir uns animals marins molt temuts, com són les meduses, en aliment apte per a humans, el que facilitaria convertir el que es considera una plaga, a causa de la seva proliferació al mediterrània per la falta de depredadors naturals, en un triturar apreciat que no podrà faltar en les taules dels gurmets. De manera que el primer objectiu és convèncer als xefs d'alta cuina.

Així ho va indicar el representant de la companyia MSS, Juan Antonio Martínez Ibáñez, qui ha informat avui sobre les seves activitats a possibles inversors en el 'I Trobada d'Innovadors i Inversors de l'Euroregió a les Illes Balears', organitzat pel Cercle d'Economia i celebrat a la seu de 'Sa Nostra' de Son Fuster, a la capital balear. Al qual van assistir 150 participants, dels quals 40 van ser possibles finançadors.

MSS, amb seu al parc tecnològic Parc Bit (Palma), col·labora amb el Departament d'Enginyeria d'Aliments de la Universitat de les Illes Balears (UIB) en l'adaptació de les meduses --que en un 85 a 90 per cent són aigua-- com a producte apte per a la nutrició humana i, de fet, el seu laboratori de biologia marina aplicada començarà a treballar aquesta setmana sobre els 180 quilos de mostres d'aquests animals aportats pel Centre Oceanogràfic.

Segons Martínez Ibáñez, en una primera fase, es desenvoluparan galetes i meduses en salmorra, i, més endavant, gelats, farines, pastes alimentàries, aiguardent, sals, sucre i fins a llepolies, entre moltes altres especialitats. Amb l'objectiu de "convertir-les en un producte exportable al mercat asiàtic i nord-americà i, ja dins Espanya, els restaurants amb estrelles Michelin", xefs de la qual participaran pròximament en un tast.

Sobre aquesta qüestió, el portaveu d'aquesta innovadora empresa va considerar que, "si desenvolupem un bon producte", els xefs d'alta cuina ho utilitzaran i, a partir d'aquí, previsiblement, es produirà una "reacció en cascada", com ha passat amb l'ús de les espumes o l'hidrogen, que actualment es generalitzen entre el públic. Tot i que també va considerar "un poc més difícil" que la demanda arribi a les grans superfícies espanyoles.

SUBSTÀNCIES URTICANTS INACTIVES

Les meduses són uns éssers marins que gaudeixen de molt fama dolenta, especialment entre els banyistes. Perquè uneixen a la seva bellesa un notable poder urticant per contacte físic, afavorit pels seus llargs filaments, que a vegades mesuren diversos metres. Òbviament, MSS és conscient d'això i, en primer lloc, assegura que cap dels seus productes tindrà aquests efectes, perquè es retiren les substàncies perilloses, aplicant alternativament fred i calor a l'animal, així com ultrasons, fins que queden inactives.

Martínez Ibáñez va aclarir que als Estats Units i al Japó ja es comercialitzen galetes elaborades a partir de meduses i, a més, va recordar que un conegut restaurant asiàtic d'una cèntric carrer de Palma, ja venia fa algun temps meduses en salmorra, on el responsable de MSS va arribar a provar-les. I, per això, pot descriure a què saben: "tenen un lleuger i peculiar gust a mar que accepta molt bé l'absorció d'altres sabors", va afirmar.