Jutjat de Família número 12 de Palma i Col·legi d'Advocats posen en marxa un projecte de mediació per a ex cònjuges

Actualizado: viernes, 6 junio 2008 16:55

Les parts podran acordar voluntàriament el règim de custòdia o el de visites dels fills que tenen en comú


PALMA DE MALLORCA, 6 Jun. (EUROPA PRESS) -

El Deganat dels Jutjats de Palma i l'Il·lustre Col·legi Oficial d'Advocats de les Balears (Icaib) posaran en marxa conjuntament, al llarg d'aquest mes de juny, un projecte de mediació dirigit a ex cònjuges que hagin passat per processos de separació o divorci i que, de manera voluntària, desitgin acordar determinats aspectes, com el règim de custòdia o el de visites dels fills que tenen en comú.

Així ho van anunciar avui, en el curs d'una trobada mantingut amb els mitjans de comunicació a la seu de l'òrgan col·legial, el magistrat Joaquín Andrés Joven, titular del Jutjat de Família número 12 de la capital balear, i la presidenta de la Comissió de Mediació de l'Icaib, Bruna Negre, els quals van donar a conèixer els detalls d'aquesta iniciativa pionera a les illes, tot i que van admetre que té un antecedent extra judicial a Eivissa.

Concretament, el projecte consisteix en convocar les parts en litigi a diverses sessions --la primera d'aquestes informativa i la resta de mediació--, en les que el jutge, en primera instància, i un equip d'advocats especialitzats, conduiran les exposicions que realitzin els dos ex cònjuges, que podran acudir amb els seus respectius lletrats, per arribar a una resolució a les disputes derivades dels processos de separació i divorci.

Sobre aquesta qüestió, Jove va precisar que, tot i que els supòsits que es comprenen "són molt amplis", aquest projecte, que espera abordar entre 75 i 100 casos aquest any, se centrarà en la seva primera fase a aconseguir que es compleixin resolucions ja dictades, o bé, que s'arribin a acords satisfactoris pels dos ex cònjuges sobre les visites als fills menors d'edat, o bé sobre les seves atencions, "deixant al marge", de moment, les qüestions econòmiques.

Segons van precisar jutge i advocada, la mediació familiar té importants avantatges, com el fet que les parts puguin expressar-se lliurement --sempre en presència de l'altre, a excepció de la primera sessió informativa--, descrivint els seus "sentiments" respecte a la situació i, d'aquesta manera, exposar arguments i raons que en el judici no es poden esgrimir, degut a les característiques intrínseques d'aquest tipus de processos.

Per a Joaquín Andrés Joven, que té 15 anys d'experiència en la seva especialitat, "cal fer-los veure --als dos ex cònjuges-- que en l'altra part hi ha coses bones", pel que va considerar que es tracta d'un sistema que "psicològicament és molt més sa que el conflicte judicial", que no permet observar aspectes positius entre els litigants. I, sobre aquesta qüestió, va distingir entre el divorci legal i l'anomenat 'divorci emocional'.

EX CÒNJUGES CARA A CARA

El funcionament d'aquesta experiència començarà en un despatx de l'edifici judicial de Sa Gerreria que ha estat cedit gratuïtament per la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de les Balears (TSJB) perquè s'utilitzi en les sessions informatives, que se celebraran cada divendres entre les 10.00 hores i les 13.00 hores, i a les quals només es permetrà l'entrada als advocats de les parts si es troben tots dos, a fi que es doni un igualtat de condicions.

A aquest primer contacte, li seguiran altres a fer ja en els despatxos dels advocats que intervindran en la mediació --que actuaran de manera gratuïta i que cap distingir dels de cada part--, amb els quals es continuaran tractant els aspectes a colzar, per a traslladar-los després al jutge, qui dictaminarà sobre aquesta qüestió. Cal assenyalar que aquests lletrats comptaran amb un títol de mediadors que atorga la Universitat de les Illes Balears (UIB).

El projecte presentat avui es contextualitza en les jornades de mediació que se celebren al col·legi d'Advocats entre avui i demà dissabte, 7 de juny, i, segons va precisar Bruna Negre, constitueix una "eina eficaç", en termes d'advocacia preventiva, per a la pacificació de conflictes deguts a ruptures matrimonials, que, en el cas de les Balears, van créixer un 5,6 per cent el 2006, segons les dades més recents.

MÉS DIVORCIS, MENYS SEPARACIONS

De fet, segons dades estadístiques del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), el 2006 es va disparar un 44,76 per cent el volum de divorcis, amb 4.104, respecte els 2.835 registrats tan sols un any abans; mentre que les separacions van experimentar un important descens, amb 317, davant les 1.355 que es van comptabilitzar a les illes el 2005. Situació que, previsiblement es deuria a la reforma aprovada aquest mateix any que agilitava els tràmits de ruptura.

Tot i això, cal assenyalar que, de les dades anteriors, cal segregar aquelles ocasions que les parts arribaren a acord de les quals no. I, així, el 2006 es van realitzar 2.732 divorcis consensuats i 1.372 no pactats; mentre que 239 separacions s'arribaren de mútua conformitat i 78 van ser contencioses. En total, entre el 30 i el 33 per cent de les 4.430 ruptures que van tenir lloc van ser conflictives.