L'entrepà de pernil amb tomàtiga i el de truita de patata són els preferits dels balears quan van a la platja

Actualizado: miércoles, 19 agosto 2009 17:12


PALMA DE MALLORCA, 19 Ago. (EUROPA PRESS) -

L'entrepà de pernil amb tomàtiga, el de truita de patata i el de llom amb formatge són els preferits dels ciutadans de Balears quan van a la platja, tal com ho ha reconegut el 25, el 15 i el 14% dels enqüestats, respectivament, a l'estudi 'L'entrepà preferit' fet per Quota Research per a la campanya 'Pa cada dia', una iniciativa promoguda pel sector del pa espanyol amb l'objectiu de difondre les propietats i beneficis nutricionals d'aquest aliment.

D'altra banda, l'enquesta reflecteix que set de cada 10 ciutadans de les illes (68%) reconeixen que sempre es porten un entrepà quan acudeixen a la platja o la piscina o se'n van d'excursió pel camp, mentre que més de la meitat (55%) afirma que aquest any incrementarà alguna cosa el seu consum.

El citat estudi també revela que les dones es decanten per l'opció del 'entrepà' en major mesura que els homes, tal com ho afirma el 72% de les enquestades respecte del 64% registrat en el sexe masculí. Per edats, són el grup d'entre 35 i 44 anys els que més els consumeixen, en concret un 78%, seguit pels joves d'entre 18 i 24 anys, amb un 72%.

En un comunicat, la cap de la Unitat de Nutrició Clínica i Dietètica de l'Hospital Universitari La Paz de Madrid, Carmen Gómez Candela, ha considerat que els entrepans suposen una opció "molt recomanable" quan es menja fora de casa pel seu "important valor nutricional, sobretot, si després s'acompanyen amb una peça de fruita".

Per a Gómez Candela, "la importància de l'entrepà és clara ja que el seu ingredient fonamental és el pa, però no només per ser font indiscutida d'hidrats de carboni, importants per al nostre organisme en general i cervell en particular, sinó per les seves quantitats en fibra, vitamines del grup B, especialment la B1, o minerals com el llumí i el calci, encarregats de la formació d'ossos i dents, o el seleni, relacionat amb l'elasticitat dels teixits i el retard de l'envelliment cel·lular", entre d'altres.

L'ENTREPÀ NO ENGREIXA

Així, un dels mites que es pretén combatre amb la divulgació dels beneficis d'aquest aliment és la seva "injustificada fama" que afavoreix l'augment de pes. Per a la comunitat científica, és essencial que es pugui trencar el "fals mite que engreixa".

En aquest sentit, l'estudi 'Influència del consum de pa a l'estat ponderal: revisió sistemàtica', fet pel doctor Lluis Serra Majem, catedràtic de Medicina Preventiva i Salut Pública de la Universitat de Les Palmes, conclou que "no hi ha cap fonament científic per excloure o reduir el pa de l'alimentació habitual, ni en persones primes, ni en aquelles que pateixen sobrepès o obesitat".

De fet, apunta que en les dietes d'aprimament es recomana un consum d'aproximadament 100 grams diaris, gairebé la quantitat que representa un entrepà.

Concretament, un entrepà de pernil amb tomàquet d'aproximadament 125 grams (mitja barra) aporta unes 495 quilocalories, fet que suposa aproximadament una quarta part de l'energia diària que es necessita en una dieta normal.

"Si a més de tots els beneficis nutricionals del pa, s'afegeixen les proteïnes i els excel·lents greixos del pernil, així com la vitamina C i els antioxidants de la tomàtiga i després s'acompanya amb una peça de fruita, ens trobem amb una alternativa dietètica completa, fàcil de consumir, variada i adaptada a totes les butxaques", va tancar la doctora Gómez Candela.