L'hospital de Son Espases tindrà un centre d'interpretació on es podran visitar les restes arqueològiques


Actualizado 22/10/2010 19:01:31 CET

PALMA DE MALLORCA, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

El nou hospital de referència tindrà un centre d'interpretació permanent en les cases de Son Espases Vell, a principis del pròxim any, on es podran visitar, d'una banda, les estructures romanes que s'han refet en aquesta zona respectant les mesures i l'orientació originals i, per una altra, una exposició de rèpliques de les peces trobades datades de l'època de la república romana, entre els segles II i I a.C.

En una presentació davant dels mitjans de comunicació, una de les directores de l'excavació, María Estarellas, ha explicat que el jaciment arqueològic ocupava una superfície de 62.000 m2 on es va trobar un assentament romà que es va fundar seguint una sèrie de rituals que es pot remuntar al 123 a.C i les restes d' un santuari del període talaiòtic final, situat davant de Son Cabrer, i que estan en fase d'excavació actualment.

Segons Estarellas, aquesta primera troballa d'estructures romanes, que ocupaven una superfície de 2.784 m2, es va decidir traslladar al costat de les cases de Son Espases Vell, tot i que "ningú ho veia bé", amb el consentiment del Consell de Mallorca i la Comissió de Patrimoni, ja que una modificació en el projecte de l'hospital anava a comportar l'ocultació de les restes arqueològics.

Així doncs, l'equip de restauració va portar a terme, mitjançant un protocol de recollida d'informació, l'aixecament dels 170 dipòsits rituals romans per a refer-los de manera "fidedigna" respectant la seva col·locació inicial.

Una de les troballes més importants que van conduir als excavadors a datar el jaciment en l'època romana, segons Estarellas, ha estat una plomada amb forma d'àmfora que "segurament" es va poder utilitzar per a alguna cerimònia de fundació de l'assentament al qual s'han documentat 170 dipòsits rituals.

A més, dins d'aquestes estructures, es van trobar grans quantitats de productes ceràmics. En la seva gran majoria era àmfores de vi, plats de vaixella negra, cuina itàlica, gerres i gobelets de parets fines.

En canvi, al costat del santuari talaiòtic que també es va trobar en el procés d'excavacions en Son Espases, Estarellas ha comentat que els arqueòlegs van estar durant cinc mesos extraient ossos de bou que daten d'aquesta època.

La directora de l'excavació ha apuntat que ara mateix es troben inventariant i estudiant les peces trobades. En principi, ha assegurat que algunes d'elles s'exposaran al Museu de Mallorca i altres es guardaran en els magatzems del mateix.

Per la seva banda, el president del Govern, Francesc Antich, ha destacat que aquesta és una de les excavacions "més importants" que s'ha portat a terme a les illes per la seva gran extensió de terreny, i, en aquest sentit, ha ressaltat el "grandiós esforç" que ha realitzat el seu Executiu per millorar el projecte de l'hospital i així ser "molt respectuosos" amb el patrimoni arqueològic trobat i el paisatge de la zona. Per aquesta raó, ha comentat que s'ha augmentat el pressupost i també es va aprovar una llei per protegir l'entorn de Son Espases.