Ordinas, Viaene i altres 4 detinguts passen a disposició judicial per ser interrogats

Actualizado: jueves, 2 octubre 2008 13:03

El jutge decidirà si els deixa en llibertat amb càrrecs o ordena el seu ingrés a la presó davant del risc de fuga

PALMA DE MALLORCA, 2 Oct.. (EUROPA PRESS)

L'ex gerent del Consorci de Desenvolupament Econòmic de les Balears (CDEIB), Antonia Ordinas, i l'exdirector general de Promoció Industrial, Kurt Viaene, han arribat passades les 09.00 hores als Jutjats de Via Alemanya, de Palma, on han passat a disposició judicial per ser interrogats pel jutge d'instrucció número 9, Enrique Morell, i el fiscal Anticorrupció, Joan Carrau, per la suposada trama de corrupció política gestada durant la passada legislatura.

Kurt Viaene va ser detingut ahir i està relacionat amb el cobrament de comissions que exigia Ordinas. En canvi, l'ex gerent del CDEIB i la seva dona i administradora única de 'gabinet Alays SL, Isabel Rosselló, així com els altres tres arrestats han esgotat el termini de 72 hores que fixa la Llei per tenir arrestada a una persona en els calabossos de la Policia Nacional abans que passi a disposició judicial.

També han arribat als jutjats els empresaris, Jaime Julio Fernández Abad de 76 anys, i administrador de 'Sayju 2005 SL' i 'Franco Galaica de Inversiones SL', totes dues sitas en Palmanova (Calviá); i Joan Roselló Borrás, administrador del 'Estudi Joan Rosselló SL' i de 'Fires Geremi SL, de 48 anys, així com la dona del primer, Daniela D.N. L'última a arribar va ser la dona de Ordinas, Isabel Rosselló, qui va ingressar en els calabossos dels Jutjats a les 09.40 hores.

Tots ells han arribat als Jutjats de Via Alemanya emmanillats i cap s'ha tapat la cara, excepte els dos empresaris. La primera a arribar va ser Ordinas, a les 09.07 minuts, qui, després de ser preguntada pels periodistes, va assegurar que "no vaig a fer cap declaració als mitjans de moment, però les faré".

Després d'interrogar als sis detinguts, el magistrat decidirà si els deixa en llibertat amb càrrecs o si ordena el seu ingrés a la presó preventiva davant del risc de fuga i que puguin entorpir la investigació judicial, tenint en compte que la malversació de cabals públiques podria haver assolit els 5 milions d'euros.

A més d'aquests arrestats, es troben imputades set persones més en relació amb aquesta operació, anomenada Scala, i desenvolupada en col·laboració amb l'Agència Tributària de les Balears i els funcionaris del Grup de Delinqüència Econòmica. Així, també van ser detinguts i posats en llibertat amb càrrecs Crescència. M. C., administradora de 'Fires Geremi SL' i apoderada de 'Estudi Joan Rosselló', de 48 anys; Felipe Bravo., de 36 anys, administrador de l'empresa 'Gurmet and Boutique Islands SL' i amb relació en "Comarca Global Consulting'; Juan J.V.J., empresari de 'Divulgalia SL' i 'Quid Grafic SL', de 46 anys; María V.G.M., administradora de 'Taller Gráfic 3,1,SL', de 45 anys d'edat; i els empresaris Mateu M.R, Francisco M.C. i Manuel S.V.

Es tracta d'una nova operació contra la corrupció a Balears relacionada amb la gestió del Partit Popular en la passada legislatura, sota la màxima direcció de Jaume Matas. Concretament, el Ministeri Fiscal investiga si Ordinas, que està defensada per l'advocat Eduardo Valdivia, podria haver comès els delictes de prevaricació, suborn i malversació de cabals públics per valor de 5 milions d'euros, a l'haver beneficiat amb diners públics i sense concurs previ a persones i empreses pròximes que van treballar per al Consorci, entre la que es trobaria la seva pròpia dona, a la qual va contractar en diverses ocasions perquè oferís concerts a l'estranger.

La Fiscalia Anticorrupció porta setmanes investigant tota la documentació existent, facilitada en gran part per l'actual Conselleria de Comerç, de la qual depèn el CDEIB, que pugui donar llum sobre la suposada trama de corrupció ordida per Ordinas durant l'època de Matas, i que l'actual Executiu autonòmic, liderat pel socialista Francesc Antich, va detectar i va denunciar a la Fiscalia Anticorrupció.

L'operatiu va ser dirigit per la jutgessa d'instrucció 4 de Palma, Piedad Marin, i el fiscal anticorrupció Pedro Horrach. Durant els últims dies, es van realitzar diversos registres en els immobles dels sospitosos, entre els quals es trobaven el de Ordinas i Rosselló. Aquesta última figura com la titular d'una empresa -gabinet Alays S.L-, a la qual Ordinas va adjudicar, via el CDEIB, informes per valor de 86.000 euros.

La Fiscalia va obrir diligències arran d'una denúncia interposada per l'actual Govern, que va detectar anomalies en la justificació dels comptes del Consorci. l'executiu va demanar a Ordinas i al llavors director general de Promoció Industrial, Kurt Viaene, que fessin efectiu les quanties que devien. Viaene va tornar els diners, però Ordinas sempre es va negar en rotund assegurant que es tractava de partides necessàries per pagar les elevades dietes.