Palma inaugura avui un centre pioner d'atenció fisioterapèutica per a malalts de fibrosi quística

Actualizado: miércoles, 23 abril 2008 13:18

Tindrà dos pisos d'acollida destinat a afectats de Menorca, Eivissa i Formentera que han de realitzar-se proves en Son Dureta

PALMA DE MALLORCA, 23 d'abril (EUROPA PRESS)

La Fundació Respiralia inaugurarà avui a Palma, coincidint amb el Dia Nacional de la Fibrosi Quística, un centre pioner a Espanya d'atenció fisioterapèutica destinat als 60 afectats per aquesta patologia residents a Balears i que s'ubicarà en un solar cedit per l'Ajuntament al carrer Dinamarca, número 9 (San Agustín).

En declaracions a Europa Press, el director gerent de Respiralia, Carlos Pons, va informar que l'edifici de cinc plantes, construït en un solar de 950 metres quadrats, ha comptat amb un pressupost superior als 1,4 milions d'euros, dels quals 989.192 els ha aportat el Govern i 23.500 la Fundació ONCE.

Pons va detallar que el centre tindrà un centre de fisioteràpia, que estarà dotat de dues cabines i un gimnàs en el qual es portaran a terme diferents exercicis aeròbics i de correcció d'esquena per als malalts de Fibrosi Quística, que, segons va detallar, és una malaltia causada per un gen que provoca unes secrecions, que afecten als sistemes respiratori, circulatori i reproductor i va arribar a causar problemes de creixement i esterilitat, així com pneumònies i constants refredats.

Alhora, va destacar que l'edifici disposarà de dos apartaments d'acollida, de 33 metres quadrats aproximadament, que estaran destinats als afectats per aquesta malaltia de Menorca, Eivissa i Formentera que s'hagin de desplaçar a Palma per realitzar-se proves mèdiques a l'Hospital Son Dureta.

D'altra banda, va revelar que l'immoble, que serà inaugurat dimecres pel conseller de Salut, Vicenç Thomàs, la presidenta del Consell de Mallorca, Francina Armengol, i l'alcaldessa de Palma, Aina Calvo, tindrà una aula de formació en el qual es realitzaran cursos destinats a metges, fisioterapeutes i infermeres, així com els propis malalts i familiars.

En aquesta línia, el director gerent de Respiralia va ressaltar que un dels primers cursos que s'impartirà serà de Drenatge Autogen per al tractament de malalties respiratòries, entre elles Fibrosi Quística, a càrrec dels professors Jean Chevaillier i Martine [Bosschaerts], i que es realitzarà entre el 23 i el 28 de juny.

Pons va revelar que Respiralia pretén portar a terme en els pròxims mesos un programa de preparació física específic per a cada afectat, amb la finalitat de millorar la seva mobilitat en algun paràmetre i que, a partir del pròxim any, s'exportarà a diferents associacions europees de Fibrosi Quística.

El director gerent va manifestar que, actualment, entre 250 i 300 persones a Balears pateixen aquesta malaltia descoberta en 1989, si bé va assenyalar que només es coneixen 60 casos, a causa que moltes vegades, no és diagnosticada per part dels metges que la confonen amb altres patologies.

Tot i això, Pons va destacar que des de l'any 2000, Balears realitza a l'Hospital Son Dureta el diagnòstic neonatal, fet que permet iniciar els tractaments de manera més primerenca i millorar així la qualitat de vida dels nens amb fibrosi quística.

UNITAT ESPECÍFICA DE FIBROSI QUÍSTICA

D'altra banda, va considerar que el nou Hospital de Son Espases, ha de tenir una unitat específica de fibrosi quística, tenint en compte que és recomanable que una Comunitat Autònoma disposi d'aquest servei quan supera la xifra de 50 afectats per aquesta patologia, tal com succeeix a l'arxipèlag.

Alhora, va afegir que la Conselleria de Salut també ha de dotar amb un metge especialitzat en fibrosi quística a l'illa d'Eivissa, de la mateixa manera que es va fer a Menorca en el 2004, amb la finalitat d'evitar que els afectats per aquesta patologia decideixin traslladar-se a altres territoris, com Barcelona o València.

Finalment, Pons va recordar que Respiralia va rebre una ajuda econòmica de 52.000 euros el 2007 per part del Govern i va anunciar que el pròxim 5 de maig, es projectarà a Nova York un documental sobre fibrosi quística, coproduït per IB3 i dirigit per Borja R. Calvo, amb el títol 'El petó salat' i en què es narra la vida de diversos afectats per aquesta malaltia a Balears.