Prohibir fumar en tots els locals evitaria 1.000 morts del sector de l'hostaleria

Actualizado 24/2/2009 15:31:36 CET

La presència de fum és més gran en els llocs que es permet fumar

L'HOSPITALET DE LLOBREGAT (BARCELONÈS), 24 Feb. (EUROPA PRESS) -

La prohibició de fumar en tots els locals d'oci i restauració permetria evitar 1.000 morts de treballadors del sector de l'hostaleria, segons dos estudis de l'institut Català d'Oncologia (ICO) i de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), presentats avui, que posen de manifest que en els locals on està permès fumar la concentració de nicotina a l'ambient és un 37,2 % més gran.

L'expert de la ASPB Manel Nebot i el professor del Departament de Ciències Clíniques de la Universitat de Barcelona (UB) i membre del Programa de Prevenció de l'ICO, Esteve Fernández, van comentar avui que els treballadors del sector de la restauració no fumadors exposats al fum fumen de manera passiva l'equivalent a tres o quatre cigarros al dia.

Segons els investigadors, els estudis demostren que "la Llei Antitabac és útil en aquells espais en què s'ha prohibit fumar" i "les seves excepcions en l'hostaleria la fan ineficaç i discriminatòria per a la majoria de treballadors del sector, que segueixen exposats als carcinògens i tòxics del fum del tabac".

L'estudi titulat 'Impacte de la Llei del Tabac espanyola en l'exposició al fum ambiental del tabac dels treballadors de l'hostaleria' està basat en una mostra de 431 treballadors de pubs, bars, restaurants i discoteques de Galícia, Cantàbria, Illes Balears, València i Catalunya i un grup de control d'utilitzats del mateix sector de Portugal i Andorra.

Els treballadors han estat sotmesos a anàlisis sobre la concentració de cotinina --derivat de la nicotina-- en saliva, l'exposició percebuda al fum del tabac i la presència de símptomes respiratoris abans de l'entrada en vigor de la llei i un any després.

Així, els resultats assenyalen que els 137 treballadors no fumadors mostren que la concentració de cotinina en saliva es redueix un 63,7 % en els treballadors de locals que es declaren lliures de fum. En els establiments amb zones de fumadors el descens és "només" del 20,3 %, xifra "no significativa", segons els ponents.

Finalment, en els locals sense restriccions del consum de tabac s'ha produït un augment del 20,6 % de la concentració de cotinina en la saliva. Els investigadors van eludir considerar "molt significativa" la xifra d'augment al·legant que la mostra de treballadors "no és molt gran".

En qualsevol cas, han assenyalat que l'activitat de fumar és més gran en locals en els quals es permet fumar i "els treballadors mantenen una exposició molt elevada al tabac", alguna cosa que han considerat "discriminatori".

85% DELS LOCALS ES PERMET FUMAR

Els experts van partir de la premissa que "es dóna una situació majoritària de locals on es permet fumar", tenint en compte que "només en un 15 i 20 % dels locals no recula fumar en cap lloc".

Segons va estimar Nebot, entri en un 80 i 85 % dels locals de menys de 100 metres quadrats es permet fumar i en els locals de més de 100 metres que poden habilitar una superfície per fumar que no excedeixi el 30 % del local "no es compleix sempre la llei".

Tenint en compte que a Espanya hi ha 1,5 milions de persones dedicades al sector de l'hostaleria i que 800.000 estarien exposats al fum, la prohibició de fumar podria evitar 1.000 morts de persones del sector --estimant que la seva vida laboral és de 40 anys en les mateixes condicions--, segons l 'estudi.

Els experts han assenyalat que a aquest miler s'haurien de sumar les 1.200 morts de persones que moren per una exposició passiva al fum, de manera que es podrien evitar gairebé 2.200.

Un altre estudi sobre els nivells de fum en espais laborals confirma l'impacte positiu de la llei en oficines, ja que la concentració de nicotina ha caigut un 60 % en espais de treball de l'administració i un 97,4 % en oficines del sector privat. En els bars i restaurants que van establir zones de no fumadors va disminuir un 88,9 % però ha augmentat un 37,2 % a les zones de fumadors.

El ministre de Sanitat, Bernat Soria, ha assenyalat fa poc la possibilitat d'augmenta la restricció del tabac en els locals abans que acabi la legislatura, alguna cosa que la consellera de Salut de la Generalitat, Marina Geli, mai ha descartat en un marc estatal.