Els sindicats no asseguren la victòria del 'sí' en la votació que finalitzaria la vaga després d'una agitada assemblea

Actualizado: lunes, 7 abril 2008 19:04

CCOO, UGT, STAJ i CSI-CSIF, van sol·licitar als funcionaris el suport a la proposta del Ministeri resultat de la qual es coneixerà devers les 19.00 hores


MADRID, 7 Abr. (EUROPA PRESS) -

Els prop de 9.500 funcionaris de l'àmbit no transferit de Justícia en vaga voten des d'aquest migdia el referèndum sobre l'acord tancat ahir entre els sindicats de CCOO i UGT i el Ministeri que dirigeix Mariano Fernández Bermejo. Malgrat que els representants de la plataforma sindical --integrada també per CSI-CSIF i STAJ-- van sol·licitar als funcionaris el 'sí' a l'acord de manera que es posaria fi a més de dos mesos de vaga, els propis portaveus no van poder garantir aquest resultat.

Segons va afirmar a Europa Press el portaveu de STAJ, Alberto García, "el resultat serà molt ajustat malgrat que els sindicats demanin el 'sí'". "La gent està molt enfadada, el ministre ha tornat a fer unes declaracions que han indignat els treballadors", va afegir.

En la mateixa línia es va manifestar el representant de CCOO, Javier Hernández qui va comentar que "caldrà esperar veure com es desenvolupa la votació", però va posar èmfasi que "els treballadors estan visiblement molestos tant amb el Ministeri com amb les direccions generals dels sindicats, lògicament", el que podria motivar el resultat.

La plataforma sindical va iniciar a les 10.30 hores una agitada assemblea a la sala d'actes del Tribunal Suprem per discutir les diferents possibilitats amb vista al referèndum. Durant una mica més d'hora i mitja, responsables sindicals i funcionaris prenien la paraula per expressar les seves opinions. Aquesta reunió va servir per visualitzar la disconformitat d'un ampli sector dels treballadors cap a la proposta signada ahir.

Una de les intervencions més aplaudides per les prop de 500 persones que es van donar cita aquest matí a l'alt tribunal va ser la d'una funcionària que, megàfon en mà, va denunciar que la proposta que es vota avui "hauria estat bona quan es duien 20 o 25 dies de vaga, no ara". El principal escull pels treballadors, segons han informat fonts sindicals, no és tant el fons de l'acord, sinó la forma en la qual s'aborda la recuperació del treball endarrerit, així com la remuneració de les hores extres que s'utilitzaran per a això.

Javier Hernández, qui ha exercit durant els dos mesos de mobilitzacions com el cap visible de la plataforma sindical va tancar l'assemblea amb una intervenció en la qual va 'cridar' als treballadors a veure la proposta "des d'un punt de vista positiu". "No dic que sigui meravellosa, no s'atén a totes les nostres exigències, però és millor del que teníem abans", cridava Hernández amb l'ajuda d'un megàfon davant de l'enrenou general que provocaven els assistents.

"QUE PASSA SI GUANYA EL 'NO?'".

"La intervenció més intel·ligent del matí ha estat la que es preguntava que passaria si guanya el 'no' en aquest referèndum", va puntualitzar aquest representant sindical per després contestar a aquesta possibilitat recordant que els sindicats signants de l'acord d'ahir (CCOO i UGT) van arriben al 50% de l'administració de Justícia. Actualment CCOO integra la majoria dels funcionaris amb un 33%, seguida de CSI-CSIF amb el 31%, després UGT amb el 17% i finalment STAJ amb un 13%.

Tot i això, va demanar que les seves paraules no fossin interpretades com una amenaça i alhora va reiterar el seu compromís personal "com la de la resta de representants sindicals de continuar amb les mobilitzacions" en el cas que els treballadors no ratifiquin l'acord. "Cal anar a votar sense rencors de ningú contra ningú, hem de sortir d'aquí enfortits, tot el que hem aconseguit fins ara ha estat gràcies a la vaga", va dir Hernández per tancar una intervenció que en aquesta ocasió va comptar amb menys aplaudiments de l'habitual.

L'oferta del Ministeri estima un augment retributiu de 190 euros mensuals per als treballadors, dels quals 160 serien pagadors en 2008, 60 euros a partir de l'acord, i altres 60 a partir de juny, amb una paga de caràcter retroactiu de 480 euros el gener del 2009, al costat de 30 euros més en 2009.

A prop dels 9.500 funcionaris de les set comunitats en vaga (Extremadura, Astúries, Múrcia, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, la Rioja, Balears així com la ciutats autònomes de Ceuta-Melilla i els òrgans centrals com l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem) estan cridats a les urnes en una votació quecomençà passat el migdia, al final d'aquesta assemblea.

Els 1.200 funcionaris dels òrgans centrals (Audiència Nacional i el Tribunal Suprem) estaven citats a votar per mitjà de dues urnes instal·lades a la mateixa sala d'actes a la qual es va celebrar l'assemblea. La cua per introduir la papereta arribà als 50 metres de longitud en els primers minuts de votació. Aquesta papereta oferia dues preguntes amb la possibilitat contestar sí o no a totes dues. Les qüestions eren "Està vostè d'acord amb l'oferta del Ministeri?" i "Està vostè disposat a continuar amb la vaga?".

A tots els funcionaris que acudien a votar se'ls exigia presentar el DNI. Les urnes van estar obertes fins les 16.00 i a les 19.00 hores els sindicats oferiran en roda de premsa les dades dels resultats oficials de la votació celebrada en tot l'àmbit no transferit. En el cas que el sí s'imposi en aquests comicis es posaria fi a prop de dos mesos de vaga indefinida que es va iniciar el passat 4 de febrer per exigir una equiparació salarial amb els treballadors de l'àmbit sí transferit que ja ha obligat a suspendre més de 160.000 actes oficials.

Aquesta és la segona vegada que els funcionaris en vaga acudeixen a un referèndum sobre una proposta ministerial. El passat 2 d'abril, el 88 per cent dels funcionaris van votar a favor de continuar amb les mobilitzacions després de rebutjar amb un 85 per cent l'esborrany presentat pel Departament que dirigeix Mariano Fernández Bermejo.

En aquella ocasió, Justícia oferia als funcionaris una pujada de 140 euros amb efectes el 2008, desglossats en 60 euros pagadors des de gener i 80 euros més, que seran abonats retroactivament en gener o febrer del 2009. Els 40 euros restants es començarien a pagar l'abril del pròxim any. Tot això completa un augment de 180 euros mensuals.