Exceltur diu que el turisme pot crear 150.000 llocs de treball en els pròxims tres anys


Sebastián Escarrer, Presidente De Exceltur
EUROPA PRESS
Actualizado 28/4/2011 16:49:47 CET

Culpa a la sobreoferta de la baixada dels preus i sol·licita a l'Executiu que assumeixi part de la seva responsabilitat

MADRID, 28 d'abril (EUROPA PRESS)

El sector turístic té capacitat per crear 150.000 llocs de treball en els pròxims tres anys, però el Govern ha de donar el seu suport al sector i assumir la seva part de responsabilitat en la creació d'una clara sobreoferta, segons ha destacat el president de l'Aliança per a l'Excel·lència Turística (Exceltur), Sebastián Escarrer.

En declaracions a Onda Cero recollides per Europa Press, Escarrer, ha admès que part de la responsabilitat de la sobreoferta que llasta la rendibilitat de les empreses del sector és del sector privat, però ha advertit que "una grandíssima part de la responsabilitat és de l'administració pública" que l'ha fomentat.

Escarrer va posar com a exemple Madrid, en què amb l'objectiu d'aconseguir els jocs olímpics es van fer més hotels "i es va fomentar la requalificació per a ús hoteler massa alegrement".

"Espanya, en el seu conjunt, no pot estar competint amb un producte que al final no vagi a ser rendible. Hem de ser més competitius", va recalcar el responsable.

Escarrer va reclamar a l'Executiu "coordinació i lideratge" per apuntalar la recuperació del sector. "Al sector l'afecten les decisions de múltiples Ministeris i necessitem el lideratge i la coordinació d'un govern en matèries turístiques", ha assenyalat l'Executiu, qui ha recordat que en l'última remodelació del Govern la Secretaria d'Estat de Turisme va estar degradada a una Secretaria General.

Pel que fa a l'evolució del turisme en el primer trimestre, Escarrer ha destacat que existeixen factors "exògens" que estan beneficiant al destí Espanya, especialment a les Canàries, ja que entre el 90% i el 100% dels turistes d'Egipte i Tunísia elegeixen l'arxipèlag per passar les seves vacances.

Tot i això, el responsable ha reconegut que l'últim trimestre de l'any 2010, quan no havia revoltes, "ja el turisme va créixer molt més que la resta de l'economia espanyola".

LES EMPRESES ES VAN DEIXAR 2.000 MILIONS EN LA CRISI.

Escarrer ha recordat, tot i això, que les empreses turístiques s'han deixat 2.000 milions d'euros al llarg d'aquest procés de crisis. "El PIB turístic està creixent ara un 2,4%", va recalcar, tot i que ha assenyalat que "no es pot basar la competitivitat del sector en la inseguretat de destinacions competidors".

Pel que fa a l'evolució del turisme interior, Escarrer ha lamentat que hi ha "poc que fer" ja que el consumidor nacional no té confiança i als elevats nivells de la desocupació. El 50% del turisme espanyol procedeix del sector intern i l'altre 50% de l'extern, que si que es pot fomentar competint per qualitat.

"Necessitem un pla de reforma en una sèrie de destinacions madures, dels anys 60 o 70, i de la mateixa manera que altres sectors necessitem el lideratge de l'Estat, sabent que els recursos són molt limitats", va etzibar.

En aquest sentit, ha assenyalat que el Govern li va donar 1.000 milions d'euros al sector de l'automòbil mentre que al turístic només va proporcionar finançament a interessos baixos per aquest mateix muntant, el que al final equival a donar sol 8 milions d'euros.

"Aportar liquiditat en aquests moments era essencial, però a un sector li va donar 1.000 milions i a un altre vuit. És clar que ara no podem estar demanant grans recursos, però sí que els recursos addicionals que generem aquest any siguin reinvertits per part del sector públic i del sector privat en rellançar zones madures", va reclamar.

Finalment, ha subratllat que el 70% del turisme d'Espanya és de 'sol i platja' i que és en aquest segment en el qual es necessita rellançar una sèrie de destinacions madurs. "La qualitat dels productes i del servei, sobretot en hotels urbans, en aquest país és inigualable", ha afirmat.