EIVISSA, 23 Oct. (EUROPA PRESS) -
El director de Càritas Diocesana, Joan Marí, va agrair avui la "generosa i desinteressada" col·laboració de la família Vilás, que elabora i transporta de manera gratuïta al seu servei de menjador un total de 50 menús diaris des del passat 10 d'agost, i que ara preveu incrementar aquest número en funció de les necessitats futures de l'ONG, fins a arribar fins a 100 serveis diaris.
El director de Càritas ha destacat que l'aportació de la família Vilás "ens permet un estalvi econòmic estimat en uns 5.000 euros al mes, mantenint l'actual nombre de places gestionades".
Per la seva banda, la portaveu de la família, Marta Vilás, ha destacat que "es tracta d'una aportació sense data de caducitat, en què hem decidit embarcar-nos al tenir els recursos precisos". Vilás ha afegit que "en moments de crisis, i quan estem veient l'important nombre de persones en risc d'exclusió social, tots hem d'ajudar a entitats com Càritas, que dediquen els seus esforços a frenar aquesta bretxa".
Per aquesta raó, la portaveu de la família va instar "no només als nostres proveïdors, sinó a altres empreses, o famílies, que se sumin a aquesta iniciativa per millorar la qualitat de vida d'aquestes persones". Marta Vilás ha afegit que "parlem d'una ajuda que serveix per actuar de manera real, immediata i directa i pal·liar els problemes de les persones més necessitades de la nostra illa".
Vilás ha concretat que els menús que se serveixen al menjador Social de Càritas són variats i estan compostos per tres plats, on es tenen en compte les necessitats nutricionals d'aquelles persones que no tenen la sort de poder menjar regularment. Per aquesta raó, ha concretat, "hem buscat menús equilibrats tant nutricionalment, com variats en carn, peix, fruita o verdura".
Joan Marí va repassar les xifres del primer semestre del 2009 marc en el qual, ha afegit, s'han servit en Càritas i al centre d'Acollida Municipal un total de 10.143 menjars, "l'equivalent a les menjades servides en tot l'any 2008, quan aquest número ha pujat a 10.939". Causa per la qual ha considerat "vital aquesta nova ajuda" ja que les previsions estudiades per l'entitat catòlica són doblar el nombre de menjars necessàries respecte a l'any passat.
Actualment, el Menjador Municipal té capacitat per atendre fins a 42 persones "tot i que arribem fins a a 60 mitjançant mesures pal·liatives i parcials, com entrepans o lots". L'esmentat enclavament és atès per una treballadora social, un monitor i 14 voluntaris "sense els que tota aquesta tasca seria impossible", ha apuntat Marí.
El director de Càritas Diocesana ha afegit que "la iniciativa de la Família Vilás de donar cinquanta menjars diàries cada dia de l'any, incloent el transport fins als menjadors, ha permès cobrir l'actual demanda des de la seva posada en pràctica el passat 10 d'agost". Una mesura, ha afegit, implantada "amb total satisfacció" per part de voluntaris i treballadors de Càritas així com dels usuaris, "al tractar-se d'un servei professional i de gran qualitat".
Per a Marí la generositat de la Família Vilás, de servir gratuïtament la menjada a Càritas, ha tingut unes conseqüències econòmiques immediates i molt positives" com són que els diners que la Taula d'Exclusió destinava fins ara a la menjada "s'estigui usant ja per a la posada en marxa d'un magatzem d'aliments d'àmbit insular i, per fi, per aconseguir un nou menjador social adequat i en condicions".
Marí va agrair "de tot cor" a la Família Vilás el seu compromís amb Càritas que "ens anima a seguir treballant més eficaçment per a les persones necessitades de la nostra societat". Alhora ha concretat que es tracta d'un fet "únic que mai s'havia produït a l'illa", i que ha confiat "esperem que segueixin altres famílies o entitats".
PERFIL: HOME, SENSE OCUPACIÓ NI RECURSOS
El perfil del beneficiari del Menjador de Càritas és un home, al 91% dels casos, d'entre 40 i 45 anys, sense ocupació ni recursos econòmics, amb allotjament precari, i que, en la majoria dels casos, resideix en pensions, infrahabitatges, cases abandonades o, fins i tot, coves, ha lamentat Marí. El director de l'ONG ha afegit que "parlem, a més, de persones sense família o xarxa social de suport". El 55% d'aquests procedeix de països de la UE, Europa de l'Est i Magreb sobretot.
L'estada mitjana d'una persona al menjador és d'uns dos mesos. Això sí, el president de Càritas ha concretat que "a causa de l'actual conjuntura i falta d'ocupació es detecta un allargament en els terminis d'estada".
Els períodes de major demanda coincideixen amb l'hivern i la primavera. En el primer cas apressats per la falta d'ocupació en aquestes dates i a l'un altre per l'arribada de treballadors de temporada sense recursos.