La Fiscalia demana un total de 48 anys de presó per als acusats del cas Turisme Jove per desviar un milió d'euros


Actualizado 5/7/2011 20:42:33 CET

PALMA DE MALLORCA, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

La Fiscalia Anticorrupció sol·licita un total de 48 anys i mig de presó per a 13 imputats del cas Turisme Jove, als qui acusa d'haver planificat i desenvolupat entre els anys 2003 i 2007 una trama per la qual hauria desviat més d'un milió d'euros a través d'aquesta empresa pública i que va provocar que l'entitat quedés en fallida tècnica.

En concret, el Ministeri Públic sol·licita 10 anys i mig de presó per a l'ex gerent del consorci Turisme Jove, Damià Amengual, 12 per a l'exdirector general de Joventut en l'última legislatura de Jaume Matas, Juan Francisco Gálvez, i quatre i mitjà per a l'excap de Serveis i Manteniment de l'empresa, Juan Francisco Gosálbez, principals encausats d'aquest procediment. L'acusació ha decidit finalment dirigir-se contra 13 dels 21 encausats d'aquest procés judicial.

Així consta a l'extens escrit d'acusació, al qual ha tingut accés Europa Press, que han formulat els fiscals anticorrupció Pedro Horrach i Juan Carrau després que el titular del Jutjat d'Instrucció número 6 de Palma, Miquel Florit, posés final a la instrucció d'aquesta causa. En concret, el Ministeri Públic els atribueix delictes de suborn, malversació de cabals públics, falsedat en document mercantil, prevaricació, negociacions prohibides a funcionaris i frau.

La Fiscalia considera que els tres anteriors acusats van portar a terme diverses actuacions dirigides a aconseguir que part dels fons del consorci fos utilitzada en benefici privat. "Un enriquiment a costa dels fons i càrrecs públics que es va desenvolupar utilitzant diferents operatives" aprofitant-se de la "falta total i absoluta" de controls administratius sobre la seva gestió, tal com postulen els fiscals.

Per a això, van comptar amb la intervenció dels altres encausats -particulars amb els qui es relacionaven o van contractar al marge dels procediments de contractació pública- amb els qui presumptament es van concertar a fi d'admetre'ls factures que no es corresponien amb serveis prestats.

COBRAMENT DE COMISSIONS PER L'ADJUDICACIÓ DE CONTRACTES

A més, l'acusació pública sosté que els responsables del consorci haurien cobrat comissions per l'adjudicació dels contractes i haurien interposat societats expressament constituïdes per defraudar a l'administració, obtenint de l'erari públic el reintegrament de despeses personals i ocasionant d'aquesta manera a Turisme Jove un perjudici que superaria el milió d'euros, segons les investigacions practicades dins d'aquest cas.

Altres dels imputats als qui acusa la Fiscalia són l'empresari d'Injerjes de Paguera i exregidor de Calvià, Jesús García Oeo; l'empresari Miguel Rigo; la companya sentimental d'aquest últim, María Auxiliadora Pérez; el constructor Marcos Pérez; els socis de Nàutica Aventura, Antonio Dols i Bartolomé Gayà; el constructor Antonio Tugores; el publicista Manuel Carmelo; el retolista Pau Pujante i l'hoteler francès André José Villena, qui segons les indagacions va facturar 120.000 euros al consorci diverses estades en establiments d'Alpe d'Huez (França) i Vague (Portugal) que mai van arribar a realitzar-se.

Mentrestant, els altres encausats per als qui la Fiscalia ja va sol·licitar el sobreseïment de la causa són el publicista Joan Rosselló; l'exsecretària general de la Conselleria de Medi Ambient, María de los Reyes; Juan Pedro Carbonell; el director executiu de Sáez Urios, Antonio Noguera; l'arrendador d'un local de Turisme Jove, Bernardo Carbonell, i els empresaris José Manuel Maíz, Llorenç Jaume i Matías Vidal, si bé el jutge va decretar que continués el procés penal contra ells.

Cap recordar que el cas ha començat l'agost del 2008, després que la Conselleria de Joventut i Esports, que en la segona legislatura de Matas estava dirigida per la consellera Rosa Puig, detectés irregularitats en la gestió del Consorci i demanés als Serveis Jurídics del Govern que investiguessin aquestes anomalies. Després de confirmar-les, l'executiu autonòmic va posar aquests fets en coneixement de la Fiscalia Anticorrupció.