Socías diu que els informes mèdics demostren que la policia va fer un "ús moderat" de la força en la manifestació


Actualizado 5/7/2011 19:56:13 CET

PALMA DE MALLORCA, 5 Jul. (EUROPA PRESS) -

El delegat del Govern a Balears, Ramon Socías, ha considerat que els agents de la Policia Nacional que van actuar aquest dilluns en la manifestació que van portar a terme els 'indignats' després del desallotjament de la plaça d'Espanya van fer un ús "moderat" de la força pels incidents que es van produir, tal com demostren els informes mèdics de les persones ateses.

Cal recordar que aquest dilluns es va detenir dos 'indignats' durant una marxa que es va realitzar pel centre de la capital balear minuts després de la concentració celebrada en plaça d'Espanya pel desallotjament de l'acampada.

Socías ha assenyalat que les forces i cossos de seguretat de l'estat han intentat ser "tolerants" amb les protestes portades a terme pel moviment 15M al llarg de l'últim mes i mig, si bé ha puntualitzat que actuaran en el cas que aquestes mobilitzacions interfereixin en la vida quotidiana dels ciutadans.

Per al delegat del Govern, els 'indignats' han demostrat totes aquestes setmanes un comportament "respectuós" en les seves protestes i ha atribuït els incidents d'aquest dilluns a la intervenció d'"elements antisistema" que aprofiten aquest tipus d'actes per protestar contra el sistema.

En aquest sentit, ha informat que tenen identificats un grup d'uns 80 o 90 "antisistema" a l'illa que aprofiten aquest tipus de protestes per actuar. De fet, ha apuntat que sembla que les dues persones detingudes en principi no tenen res a veure amb el moviment 15M i que es podrien incloure dins d'aquest col·lectiu.

Així, Socías ha desvinculat aquests incidents violents amb el moviment 15M, al qual ha demanat que intenti separar aquestes persones "antisistema" de les seves protestes, ja que del contrari creu que podria "desvirtuar" la idea inicial del moviment i "radicalitzar-lo".

En aquesta línia, ha considerat que aquests actes "van en contra del moviment del 15M" i que seria recomanable que evitessin que les dues corrents es barregessin perquè podria provocar que el sentiment de "simpatia" que ha mostrat la ciutadania cap els 'indignats" es convertís en "rebuig".

Així, ha afirmat que seria "important" que a l'assemblea que tindrà lloc aquesta tarda a la plaça d'Espanya, els 'indignats' puguin "reconduir" la situació per allunyar aquestes persones del moviment i evitar que derivi en actes "violents".

El delegat ha remarcat que la consigna sota la qual actuarà la policia serà la d'intentar evitar els incidents violents mitjançant el "diàleg" i el "sentit comú".

El delegat del Govern ha subratllat que la "desproporció de la policia" durant els incidents era evident, ja que tan sols havia entre 15 i 20 agents davant d'uns 300 manifestants.

Socías ha indicat que en les últimes setmanes ja havien detectat que s'havien "infiltrat" dins els actes del 15M persones d'ideologia antisistema i "sense llar". De fet, ha apuntat que de les 14 persones que han estat ateses pels sanitaris i identificades havia tres que no són residents a Mallorca, dos "sense llar" i dos estrangers (un dels quals és una d'aquestes dues persones que dormen al carrer i que ha estat atesa).

COMPAREIXENÇA AL PARLAMENT

Respecte a la petició del PSM-IV-ExM que Socías comparegui al Parlament per explicar els fets, el delegat del Govern ha matisat que ell no té responsabilitat de comparèixer davant de la Cambra autonòmica i que en tot cas seria davant del Congrés dels Diputats, ja que el seu càrrec depèn directament del Govern espanyol.