Actualizado 11/03/2009 19:45 CET

AMPL.- Mallorca haurà esgotat el 2011 l'estoc d'habitatges d'obra nova

Els promotors sostenen que el dia que s'estabilitzi la situació bancària i els bancs obrin l'aixeta, el mercat immobiliari es recuperarà

PALMA DE MALLORCA, 11 Mar. (EUROPA PRESS) -

Mallorca haurà esgotat el 2011 l'estoc d'habitatges d'obra nova en venda, si la demanda manté la tendència decreixent actual. L'illa acumula actualment un estoc de 4.000 habitatges, que a mitjans d'any podria augmentar fins a 5.000. Tot i això, donada la dràstica caiguda d'un 50% en la compravenda i l'encara més gran caiguda de la construcció, "d'aquí a dos anys arribarem a no tenir cap habitatge nou en venda".

Així ho ha assegurat en declaracions a Europa Press el president de l'Associació de Promotors de Balears, Gabriel Oliver, qui ha assegurat que això s'explica fonamentalment pel descens d'un 70 per cent en la construcció d'habitatges, la qual cosa deriva en una lenta reducció de l'estoc existent. Les previsions actuals assenyalen que en 2009 es visaran uns 1.500 habitatges, davant els 3.632 visades el 2008 i les 10.191 del 2007.

La construcció ha caigut en picat i, tot i això, "podem afirmar amb tota seguretat que cada mes comença a Mallorca alguna promoció, el que demostra que no estem aturats del tot".

Oliver es va referir a l'anunciat aquesta setmana per les principals immobiliàries espanyoles, i que conformen l'anomenat G-14, que van reconèixer que porten dos mesos sense començar ni una sola habitatge. Sobre aquesta qüestió, el president dels promotors de les Balears ha precisat que a les illes "l'escenari és molt diferent i el sector està molt atomitzat. Aquí existeix un mercat que segueix comprant, però que es veu frenat per la falta de finançament", ha afirmat.

Dades del Col·legi d'Aparelladors revelen que des de començament d'any s'han visat a Mallorca 215 habitatges -78 en gener i 137 en febrer-, un número irrisori si es compara amb el mateix període del 2008, quan es van visar 1.105 habitatges -583 el gener i 522 el febrer-. Així, Oliver ha assenyalat que si des de l'any 2000 es venien uns 8.000 habitatges a l'any, "ara hem passat als 4.000", una tendència que "no sembla que vagi a millorar", ha afegit .

"La caiguda de les vendes juntament amb la frenada de la construcció provocarà una reducció de l'estoc que permet augurar que en 2011 no hi haurà a Balears un habitatge nou per vendre", ha sostingut Oliver. Una dada que no sembla estrany si es té en compte que el G-14 alerta que l'any 2009 acabarà amb menys de 150.000 habitatges d'obra nova en venda en tot el país.

Així, segons ha assenyalat, aquesta frenada de la producció és "positiva" des del punt de vista estricte dels promotors, "ja que significa que no generam estoc"; tot i això, l'"efecte col·lateral d'aquest escenari és el consegüent augment de la desocupació en el sector de la construcció". Si bé "es ven a menys velocitat que fa dos anys, no s'introdueixen habitatges nous al mercat, la qual cosa està perjudicant molt l'edificació privada", ha reblat.

"El dia que s'estabilitzi la situació bancària i financera i els bancs obrin l'aixeta, el mercat immobiliari es recuperarà", va sentenciar, lamentant que si abans es concedien hipoteques "amb una certa alegria", ara no es dóna "ni amb alegria ni amb pena". Per aquesta raó, ha confiat en què la situació econòmica millori i la recuperació de la confiança permeti activar el mercat.