PALMA DE MALLORCA, 27 de maig (EUROPA PRESS)
La Conselleria d'Agricultura ha recomanat als vinicultors de les Illes que considerin la possibilitat d'apostar en el futur per la producció de vi blanc i rosat, després de ser els segments que es troben en major creixement actualment a tota Espanya, amb ràtios anuals d'entre el dos i el tres per cent en els últims exercicis.
Així ho va manifestar avui el ponent Ignacio Lauroba, de la consultora Nielsen, que va ser convidat pel Govern a exposar en una conferència oferta en Caixaforum de Palma, davant d'un auditori integrat per una vintena d'empresaris i professionals del sector, l'evolució del consum de vi en tot el país, així com les tendències que s'entreveuen al mercat.
Segons va exposar Lauroba, els últims anys les vendes de vi negre, que suposa el 76% del total, es mantenen o bé disminueixen en percentatges que gairebé no superen l'1 %. I, a més, el descens s'observa sobretot en els segments corresponents als productes de preus més baixos --uns 0,75 euros per envàs--, mentre que el de gamma alta --a partir de vuit euros l'ampolla-- creix constantment.
Per a l'expert, els vins "lleugers", com els blancs i rosats, són un "mercat de futur", la qual cosa, es percep "clarament" en el cas dels primers i comença a descobrir-se en el dels segons, a l'haver-se iniciat la venda el 2007 d'ampolles amb aquesta varietat vinícola a un preu que ronda els set euros, i que estan obtenint bons resultats al mercat.
Precisament, els preus són un dels aspectes més sensibles del consum d'aquest producte a Espanya, tant en el sector de l'alimentació com en el de l'hostaleria, ja que es va detectar els últims anys que, de mica en mica, el consumidor refusa comprar vins a preus inferiors a tres euros per envàs --en especial, tetra-brics-- i opta pels que costen a partir de vuit euros la unitat.
Per denominacions d'origen, les cinc que encapçalen el rànquing són la Rioja, amb un 40% del total de vendes, seguida de Ribera del Duero, Navarra, Valdepeñas i Rueda, que capta un 2 % del mercat, tot i estar especialitzada en vi blanc. A més, Ignacio Lauroba va cridar l'atenció sobre la sorprenent evolució dels vins catalans, sobretot el Penedès.