PALMA DE MALLORCA/MADRID 05 (EUROPA PRESS)
La superfície de cultiu de blat de moro modificat genèticament a Balears aconseguí en aquesta any les 3 hectàrees, les mateixes que l'any 2007, sent l'única Comunitat Autònoma que no va augmentar el cultiu d'aquest aliment i situada a la cua de producció estatal, segons dades del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí.
Per comunitats autònomes, com a principal regió productora es troba Aragó, amb 31.857 hectàrees (-11,1 %); seguida de Catalunya, amb 25.298 (+9,9 %); Extremadura, amb 10.416 (+61,2 %); Navarra, amb 5.150 (-3,3 %); i Castella-la Manxa, amb 4.739 hectàrees (+29,5 %).
A aquestes, li segueixen Andalusia, amb 1.372 hectàrees; (+131,7 %), Madrid, amb 381 (+97,4 %); Castella i Lleó, amb 28 (+115,3 %); la Rioja, amb 11 (+175 %), i Balears amb 3 hectàrees.
Segons les dades del Ministeri, Astúries i Múrcia no han sembrat aquest tipus de cultiu en 2008, tot i que Astúries sí que ho va fer en 2003, concretament 6 hectàrees, i la regió murciana l'any passat 2007, quan va sembrar 24 hectàrees.
valència, per part seva, ha cultivat aquest any 14 hectàrees de blat de moro GM, si bé no ho feia des de 2005 quan va destinar a aquest cultiu 293 hectàrees.
Espanya aconseguí en 2008 les 79.269 hectàrees cultivades de blat de moro modificat genèticament (MG), fet que suposa un creixement del 5,5% respecte el mateix període de l'any passat quan es van registrar 75. 269 hectàrees.
Segons la Fundació per a l'Aplicació de Noves Tecnologies en l'Agricultura, Medi Ambient i Alimentació (Andama), la confiança dels pagesos basada en la seva experiència ha fet que un any més la superfície de blat de moro MG a Espanya hagi tornat a créixer. A dia d'avui, els cultius de blat de moro transgènic representen el 22% de la superfície total de blat de moro que es cultiva a Espanya.
El cultiu de blat de moro transgènic ha suposat l'estalvi de més de 47.000 milions de litres d'aigua en un any en el qual la sequera ha tocat tot el país. A més, l'increment en la producció ha fet que la importació de blat de moro disminuís en més de 95 milions de quilos.
Tot això, va destacar l'organització, suposa un gran impuls per a l'agricultura espanyola que se situa entre els països amb major producció biotecnològica, una tecnologia de present per la qual es porta apostant a Espanya i a la resta del món durant 11 i 12 anys, respectivament.