El Col·legi d'Advocats acollirà demà el testimoni de dues víctimes d'actes de persecució per la policia marroquina


Actualizado 19/5/2008 21:03:15 CET

PALMA DE MALLORCA, 19 de maig (EUROPA PRESS)

Dos destacats activistes en la defensa dels drets humans al sàhara Occidental, Hmad Hammad i Soultana Khaya, explicaran demà a la seu palmesana del Col·legi d'Advocats de Balears la difícil situació que viu el poble sahrauí com a conseqüència de la violació dels drets humans al sàhara Occidental.

Segons un comunicat, primer ho faran en la roda de premsa prevista a les 18.30 hores a la seu de la corporació col·legial i una hora més tard a la taula rodona que sobre 'Violació de drets humans i resistència civil al Sàhara Ocupat', ha organitzat l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí, amb la col·laboració de la Comissió de drets humans del Col·legi d'Advocats, Amnistia Internacional, l'ONG Drets Humans de Mallorca i el Govern dels Illes Balears.

En la roda de premsa i posterior taula rodona estaran presents, a més dels dos defensors sahrauís dels drets humans, l'advocat i membre de la Comissió de drets humans, Javier García Oliver; el president de l'Associació Drets Humans de Mallorca, Bernat Vicens; el coordinador del programa sobre el nord d'Àfrica en la secció espanyola d'Amnistia Internacional, Jordi Baltà; i el membre de la junta directiva de l'Associació d'Amics del Poble Sahrauí de les Balears, Juli Raneda.

En les diferents intervencions i conferències que han pronunciat en diverses ciutats de la geografia espanyola, tant Hmad Hammad, vicepresident del Comitè Sahrauí de suport a l'autodeterminació del Sàhara Occidental, com Soultana Khaya asseguren ser víctimes d'actes de persecució i repressió per part de la policia marroquina.

Així, el primer ha denunciat "haver patit tortures i vexacions tant en les successives detencions i arrestos que ha estat objecte, com en les diferents ocasions en les quals ha estat empresonat". Per part seva, Soultana Khaya es va fer famosa "després de perdre un ull com a conseqüència de l'actuació portada a terme per la policia del Marroc contra un grup d'alumnes sahrauís de la Universitat de Marràqueix que protagonitzaven una manifestació pacífica".

INFORME DE L'ADVOCACIA ESPANYOLA

L'existència d'actes de vulneració dels drets humans en el territori ha estat comprovada in situ pels membres de la Missió d'Observació de Juristes al sàhara Occidental creada en l'any 2002 pel Consell General de l'Advocacia Espanyola per seguir els judicis contra presos polítics sahrauís.

Els informes redactats en aquest sentit pels juristes espanyols revelen l'existència d'un cúmul d'irregularitats i de vulneració dels drets fonamentals, entre les quals figuren existència de detencions il·legals, tortures, irregularitats en la fase d'instrucció, obstacles diversos a la tasca dels lletrats defensors i la presència de dijous i magistrats que "impressionen per la seva parcialitat".

Pels lletrats espanyols presents en els judicis, aquests es van caracteritzar per, entre d'altres, les següents característiques: "falta de claredat dels fets imputats; la incongruència en la graduació de les condemnes; i la violació dels principis més elementals de la Justícia com són el dret a la tutela judicial efectiva, la presumpció d'innocència i els principis de contradicció i d'igualtat d'armes en el procés".

L'informe de l'Advocacia posa a més l'accent en la vulneració de la legalitat internacional derivada de l'aplicació del dret penal marroquí a un Territori No Autònom com és el Sàhara Occidental, no tenint cap país atribuïda la categoria de potència administradora, de manera que, conclouen els lletrats, "qualsevol ocupació per part de qualsevol país i l'aplicació de la seva legislació en el territori és contrària del Dret internacional".

Tampoc la Missió de les Nacions Unides per al Referèndum del Sàhara Occidental (Minuerso) es deslliura de les crítiques de lloes advocats, que qualifiquen d'"inexistent" i de "passivitat" l'actuació del citat organisme, que "sembla acatar calladament les ordres de la policia marroquina quan li prohibeixen accedir a la zona del Tribunal".