Els bars, cafeteries i restaurants de les Balears pretenen crear al seu interior clubs privats de fumadors

Actualizado: miércoles, 12 enero 2011 19:59

El sector de la restauració denunciarà al Ministeri de Sanitat per les despeses que va suposar adaptar els espais per a fumadors


PALMA DE MALLORCA, 12 Ene. (EUROPA PRESS) -

Els bars, cafeteries i restaurants de les Balears pretenen crear al seu interior clubs privats de fumadors, per a la qual cosa ja han elaborat un projecte pioner a Espanya que presentaran la setmana que ve al Ministeri de Sanitat, que consisteix en la instal·lació d'una plataforma giratòria que permetrà servir la beguda i la menjada als fumadors sense que els cambrers hagin de tenir contacte directe amb ells.

Així ho ha informat a Europa Press el president de l'Associació de Restauració de Pimem, Juan Cabrera, qui ha detallat que haurà una porta diferent per entrar al local i al club de fumadors, de manera que els dos establiments estaran separats per una paret en la qual s'instal·larà l'esmentada plataforma giratòria per servir els productes i cobrar els diners dels fumadors que consumesquin al bar, en la cafeteria o al restaurant, els qui estaran aïllats i, per tant, sol·licitaran les seves comandes mitjançant un micròfon.

Cabrera ha subratllat que han decidit crear un projecte de club de fumadors, després de l'"allau" de sol·licituds rebudes per l'Associació de Restauració de Pimem per poder construir aquests locals en els seus establiments considerant les exigències de la Llei, com són l'estar mancat d'ànim de lucre, personalitat jurídica pròpia i la prohibició de l'entrada de menors d'edat.

Així, ha detallat que diàriament, telefonen entre 30 o 40 propietaris de bars i restaurants interessant-se per la creació d'un club de fumadors, després que es prohibís fumar en els seus locals després de l'entrada en vigor el passat 2 de gener de la Llei 42/2010, de 31 de desembre, de mesures sanitàries davant del tabaquisme.

Per aquesta raó, Pimen Restauració va decidir sol·licitar a un aparellador que elaborés el citat projecte, que, ara mateix, està sent estudiat pel departament jurídic d'aquesta entitat, si bé, segons l'opinió de Cabrera, compleix tots els requisits de l'esmentada normativa, ja que "s'acull a com s'ha aplicat el mateix als hotels", on s'han creat zones concretes per a fumadors, sempre que no tinguin contacte amb els treballadors.

"El Ministeri de Sanitat té la batalla perduda", ha recalcat, i alhora ha subratllat que la creació d'un club privat de fumadors és l'única solució per respondre a l'"enorme cabreig" dels empresaris de la restauració de les Balears, que des de l'entrada en vigor de la Llei antitabac, "han obtingut un 20% menys de beneficis", tenint en compte que han reduït la seva clientela.

En aquest sentit, Cabrera ha concretat que hi ha casos en els quals alguns bars recaptaven diàriament entre 900 i 1.200 euros, i després de la prohibició de fumar, "només guanyen entre 100 i 150 euros", pel que ha advertit que "amb el temps, anem a veure com se'n van a acomiadar treballadors".

El president de l'Associació de Restauració de Pimem ha insistit que el seu projecte compleix estrictament la Llei, que impedeix que en els clubs de fumadors hi hagi productes per vendre o s'ofereixin serveis de beguda o menjar.

Tot i això, ha precisat que abans que els bars i restaurants que així ho sol·licitin comencin a crear un club de fumadors al seu interior, cal demanar permís al Ministeri dirigit per Leire Pajín, que "tindrà un termini de quinze dies per respondre, ja que, en cas contrari, s'entendrà que hi ha un silenci administratiu" i, per tant, autorització per emprendre aquest projecte.

"Amb aquesta iniciativa, no perjudiquem ni als fumadors passius, ni a les persones que tenen el dret de poder fumar i consumir el que vulguin", ha sostingut Cabrera, qui ha esperat que altres ciutats espanyoles també sol·licitin al Ministeri el permís per crear els citats clubs privats de fumadors, una vegada coneguin el projecte pioner de l'arxipèlag.

DENUNCIA JUDICIAL CONTRA EL MINISTERI DE SANITAT

D'altra banda, Cabrera ha anunciat que Pimem Restauració va a denunciar per la via judicial al Ministeri de Sanitat, amb la finalitat que torni els diners gastat pels propietaris de bars, cafeteries i restaurants de més de 100 metres quadrats que van invertir per separar les zones de fumadors i no fumadors, en virtut de la anterior Llei Antitabac.

En aquesta línia, ha manifestat que els establiments que van optar per separar les dues zones van invertir de mitjana entre 3.000 i 40.000 euros, que, segons ha criticat, ara ja no tenen sentit, tenint en compte que la prohibició de fumar afecta a tots els espais tancats.