PSIB exigeix penes de presó per als polítics imputats en el Cas Cavallistes a l'estimar que són "autors responsables"

Actualizado: miércoles, 18 junio 2008 18:43

Acusa Jaume Font, Joan Flaquer, Rosa Puig i Margalida Moner d'estar "implicats" en aquesta trama a l'haver emès informes favorables

PALMA DE MALLORCA, 18 de juny (EUROPA PRESS)

El secretari d'Organització del PSIB de Mallorca, Cosme Bonet, va exigir avui penes de sis anys de presó per als 12 polítics imputats en el Cas Cavallistes, perquè considera que tots són "autors responsables" d'un delicte de falsedat documental en document oficial a l'emetre el 2004 supòsits certificats falsos per legalitzar una casa en sòl rústic de l 'ex-alcalde de Ses Salines, Sebastià Vidal, com si fos un club hípic.

En una roda de premsa, Bonet va assenyalar que la Fiscalia de les Balears ha sol·licitat unes penes diferents a les quals van demanar els socialistes, després que només hagi considerat a Vidal i a l'alcalde de Campos, Andreu Prohems, com a autors responsables d'un delicte de falsedat documental, sol·licitant per a ells una pena de sis i tres anys de presó, respectivament.

Tot i això, va lamentar que la Fiscalia només consideri "autors imprudents" a la resta de responsables polítics del PP imputats en aquest cas, per als qui sol·licita multes de 6.000 euros i inhabilitació especial per a càrrec o funció pública en l'administració local, autonòmica o estatal, durant un període de nou mesos.

Així, va recordar que entre aquests dirigents es troben l'alcaldessa de Felanitx i parlamentària del PP, Catalina Soler; l'alcalde de Selva, Joan Rotger; l'alcalde de [Montuiri], Gabriel Matas; l'alcalde de Santanyí, Miquel Vidal; l'alcalde de Lloret, Joan Jaume; l'alcalde de Sa Pobla, Antoni Serra; l 'alcalde de Santa Margalida, Antoni del Olmo; el tinent d'alcalde de Llucmajor, Joan C. Jaume; el tinent d'alcalde d'Inca, Joan Rubert; i la regidora d'Inca, Joan Llabres.

D'altra banda, el dirigent socialista va acusar als ex-consellers de Medi Ambient, Turisme, presidència i Esports i Agricultura i Pesca, Jaume Font, Joan Flaquer, Rosa Puig, i Margalida Moner, respectivament, d'estar "implicats" en aquesta "trama de corrupció", després que en la passada legislatura "avalessin" amb informes la declaració d'interès general del "fals" club hípic utilitzat per Vidal per legalitzar una casa en sòl rústic.

Bonet va recordar que el PSIB ja va aportar aquesta informació a l'escrit que en el seu moment va remetre a la Fiscalia, tot i que va apuntar que aquesta va considerar que els documents elaborats pels ex-consellers "no eren estrictament falsos, perquè no deien cap mentida", de manera que no els va poder imputar un delicte de falsedat documental.

"CONSEQÜÈNCIES POLÍTIQUES"

Tot i això, el dirigent socialista va estimar que tot i que els citats informes "no tinguin conseqüències penals, sí que haurien de tenir conseqüències polítiques", a causa que, segons la seva opinió, Font, Flaquer, Puig i Moner van ser "imprudents" a l'avalar la declaració d'interès general d'un club hípic que no existia i que va ser utilitzada per Vidal per legalitzar les construccions d'un habitatge unifamiliar aïllada, una nau i altres construccions en una parcel·la de 8.878 metres quadrats, situada en sòl rústic.

Així, va exigir explicacions a la presidenta popular i ex-vicepresidenta del Govern, Rosa Estarás, i, en aquest sentit, va esperar que doni respostes sobre aquest assumpte si realment desitja "impulsar" un nou PP, ja que en cas contrari, va considerar que aquesta formació "no recuperarà la confiança dels ciutadans".

El secretari d'Organització del PSIB ha afirmat que malgrat que el Cas Cavallistes "no és tan espectacular com el d'Andratx pel volum econòmic", es tracta de la "primera trama de corrupció que es va conèixer del PP a Balears i que implica a molts dirigents importants d'aquest partit, dels quals alguns han deixat la política, mentre que molts altres, com Soler i Prohems estan exercint actualment un càrrec polític".

En aquest sentit, Bonet va estimar que el PP "no s'està regenerant", tal com, segons la seva opinió, ho posa de manifest el fet que dirigents imputats formessin part de les llistes electorals en les passades eleccions municipals, insulars i autonòmiques, celebrades el 27 de maig del 2007.

En el Cas Cavallistes també estan imputats el zelador d'Obres de l'Ajuntament de Ses Salines, Sebastián Escales, i el secretari del consistori de Campos, Sebastià Portell, per als qui la Fiscalia reclama quatre anys de presó i la inhabilitació especial per a càrrec o funció pública en la [admnistración] durant un període de 5 anys. A més, demana una multa de 3.000 euros per a Escales i una altra de 6.000 euros per a Portell.

CONSTRUCCIONS IL·LEGALS

El fiscal acusa Vidal d'elaborar i signar un document en paper oficial de l'Ajuntament de Ses Salines, datat a 11 d'agost del 2004, en què com a alcalde d'aquest municipi donava fe que l'Agrupació de Cavallistes de Ses Salines va actuar en aquesta població, en diverses exhibicions, demostracions i espectacles des de 1995, amb la finalitat d'obtenir la declaració d'interès general per legalitzar les construccions d'un habitatge unifamiliar aïllada, una nau i altres construccions en una parcel·la de 8.878 metres quadrats, situada en sòl rústic.

Així, la Fiscalia assenyala que la mida de la parcel·la era molt inferior al requerit per la normativa urbanística (14.000 metres quadrats) per poder construir, de manera que havia intentat legalitzar la nau indicant que era per a ús agrícola, tot i que l'esmentada sol·licitud va ser denegada.

Per aquesta raó, Vidal només tenia com a únic mitjà de legalitzar allò construït que l'administració declarés l'interès general de les activitats que se n'anaven a desenvolupar en aquesta parcel·la i en les diferents construccions, per a la qual cosa, va fer que l'Agrupació Cavallista de Ses Salines promogués la tramitació d'un expedient sol·licitant la declaració d'interès general i la legalització de les edificacions, al·legant que el seu ús es destinava a l'activitat d'un club social hípic.

Així, el fiscal apunta que l'ex-alcalde de Ses Salines no només va elaborar el citat document contrari a la realitat a causa que l'Agrupació no existia, sinó que va convèncer a altres deu alcaldes perquè realitzessin documents amb un contingut semblant [e] "inveraç", assegurant-los en algunes ocasions que el contingut del que signaven es corresponia amb la realitat i en altres prevalent-se del seu càrrec d'alcalde i de la seva militància política.