22-M.- CxI proposa limitar al 4% l'aportació del PIB a l'Estat, el que donaria a les illes 3.000 milions addicionals


Melià Presenta Sus Diez Prioridades Legislativas Para La Próxima Legislatura
EUROPA PRESS
Actualizado 28/4/2011 16:41:41 CET

PALMA DE MALLORCA, 28 Abr. (EUROPA PRESS) -

Convergència per les Illes (CxI) ha proposat aquest dijous la redacció d'un Règim Econòmic Especial amb l'objectiu que Balears no aporti a l'Estat més d'un 4% del seu producte interior brut (PIB), en lloc del 12-13% que, segons ha recordat el líder de la formació, Josep Melià, destina la comunitat. Amb aquesta mesura, Balears disposaria de 3.000 milions d'euros addicionals cada any.

Melià ha assenyalat en roda de premsa que la creació del nou Règim Econòmic, basat en el model alemany, s'ha convertit una "prioritat absoluta" per al seu partit perquè "la reforma del model de finançament no ha donat una resposta satisfactòria a les necessitats i demandes econòmiques de les Illes". Melià ha comparat, durant la presentació de les 10 prioritats legislatives del seu partit, la reforma amb el "misteri de la santíssima trinitat perquè mai saps els diners que rebràs i sempre estàs a expenses de l'arbitrarietat del Govern central".

De la mateixa manera, ha criticat la política de Madrid respecte als fons de competitivitat que, segons el líder nacionalista, "ni tan sols estan pressupostats i, per tant, no et tornen els diners que té previst la comunitat".

D'altra banda, CxI també ha proposat la creació d'una nova Llei General Turística. L'última va estar aprovada a l'any 1999 i per a Melià, des d'aleshores "han canviat molt les coses i es necessita una actualització de la normativa que s'adapti a les noves necessitats turístiques i econòmiques".

Melià ha explicat que la Llei tindrà tres eixos principals: el primer consistirà en l'eliminació de places obsoletes que "distorsionen el mercat i rebaixen els preus"; el segon, la reconversió dels espais turístics i la tercera, regular específicament el servei de 'condohotel' perquè "no hi hagi cap problema".

A més, s'han presentat una altra sèrie de propostes entre les quals destaquen les lleis del Terra, d'Educació i d'Igualtat. Per a Melià, "no pot ser que cada legislatura canviïn les normes del sistema educatiu". El líder nacionalista ha advocat per "una mentalitat de pacte d'Estat". Referint-se a la Llei d'Igualtat, CxI exigeix que s'inclogui la custòdia compartida com principi general en cas de separació o divorci dels pares.

Alhora, Convergència pretén tirar endavant la Llei de la policia autonòmica per eliminar els "dobles despeses que suposen Policia Nacional i Guàrdia Civil". Una Llei d'Impacte Ambiental que reguli els projectes d'obra i instal·lació urbanística, també s'inclou en les prioritats de la formació nacionalista. Una altra Llei de Farmàcies que acabi amb la, segons Melià, "especulació que es dóna en el sector que no permet als nous farmacèutics tenir els seus propis locals" i una Llei de Mines que "acabi amb la inseguretat que hi ha en el sector", són part del text.

Finalment, Melià ha conclòs l'exposició de punts amb la Llei del Paisatge, la qual ha considerat "un element fonamental degut a l'interès turístic que suposa per a les Illes". Melià ha reconegut que "aquestes deu propostes es posaran sobre la taules si hem d'asseure'ns a negociar amb qualsevol partit".