Manera anuncia la pròrroga dels Pressupostos del 2010 per al pròxim any davant de la falta d'acord amb UM


Actualizado 22/10/2010 17:31:27 CET

La prorroga impedirà la pujada d'impostos, que hagués suposat uns ingressos de 60 milions d'euros

PALMA DE MALLORCA, 22 Oct. (EUROPA PRESS) -

El conseller d'Economia i Hisenda, Carles Manera, ha anunciat que el Govern va a prorrogar els Pressupostos del 2010 durant el pròxim any, davant de la impossibilitat d'arribar a un acord amb UM, tenint en compte que aquesta formació s'oposa a la pujada d'impostos anunciada per l'executiu balear per incrementar els ingressos.

Tot i això, ha assenyalat que continuaran "treballant i negociant" amb el partit regionalista i no descarten aconseguir un acord amb els 'uemites' i aprovar els comptes públics per al pròxim any més endavant, ja que no hauria cap "problema tècnic" a fer-ho d'aquesta manera.

Així ho ha avançat Manera després de la reunió del Consell de Govern, que s'ha celebrat un dia després que conclogués sense acord les reunions que va mantenir, juntament amb el conseller de Presidència, Albert Moragues, amb el portaveu del PP al Parlament, Antoni Pastor, i el president de UM, Josep Melià, per negociar els Pressupostos de la Comunitat Autònoma per a 2011.

El Govern tenia de termini fins al pròxim 30 d'octubre per registrar els Pressupostos de 2011 al Parlament, ja que, en cas contrari, es prorrogarien els del 2010, tal com va a succeir, alguna cosa que, segons el parer del president de l'Executiu, Francesc Antich, no seria greu, a causa que estarien garantides les inversions provinents de l'Estat, en virtut de l'Estatut d'Autonomia.

Tot i això, Manera, qui ha remarcat que d'aquesta manera el Govern està exercint la seva responsabilitat de continuar amb la seva política econòmica, ha admès que tampoc així es podran pujar els impostos a les classes més altes, que haguessin suposat uns ingressos de 60 milions d'euros. Segons ha explicat el conseller, durant la primera quinzena de novembre s'"ajustaran" les partides i es faran els "ajustos necessaris per a requadrar" el pressupost.

Pel que fa a la pujada d'impostos, ha recordat que al Parlament existeix un projecte de llei, que encara cal debatre, que preveu les figures fiscals "que haurien d'anar en els pressupostos".

A més, preguntat per la possibilitat d'arribar a un acord amb UM a mitges, en el cas que aquesta formació estigués d'acord a l'impost mediambiental, Manera ha indicat que "es podria arribar" i ha destacat que l'Executiu està "disposat" a "treballar conjuntament" amb el partit de Josep Melià.

Manera ha detallat que els comptes públics per al pròxim any han de preveure una reducció del dèficit de l'1,3% del Producte Interior Brut (PIB) -355 milions d'euros-. Tot i això, ha subratllat que les polítiques socials i l'economia productiva continuaran i han estat una prioritat i que les partides que menys es retallaran són Educació i Cultura, Salut i Consum, i Afers Socials, Promoció i Immigració.

Alhora, ha apuntat que la pròrroga garanteix mantenir l'esforç inversor de 440 milions d'euros, el que, sumat als 454 milions d'inversió de l'Estat, suposa una inversió pública de 896 milions d'euros en la comunitat. Segons el responsable econòmic, les mesures d'austeritat del 2010 faran que l'ajust del pròxim any sigui "més suau".

Manera, a més de concretar que el sostre de despesa del pressupost prorrogat serà d'aproximadament 3.200 milions d'euros, ha detallat el full de ruta de la pròrroga, que començarà entre el 25 i el 31 d'octubre amb reunions explicatives als agents socials per a, a continuació -entre el 2 i el 15 de novembre- fer trobades entre la Conselleria d'Economia i la resta de departaments per abordar l'ajust de les partides i la reprogramació de les inversions.

Durant la segona quinzena de novembre s'elaborarà l'ordre de pròrroga, durant la primera de desembre aquesta es presentarà i l'1 de gener entrarà en vigor la pròrroga.

El conseller ha posat èmfasi en altres administracions -com la de Catalunya durant aquest any o els ajuntaments de Marratxí, Calvià i Manacor- i ha indicat alguns ajustos que s'hauran de fer en els comptes per adaptar-lo al dèficit públic autoritzat, com és, pel que fa a ingressos, l'adaptació de la xifra d'endeutament a les limitacions del dèficit, i, pel que fa a despeses, el fet que les noves convocatòries de subvencions s'hagin d'ajustar, o que va a haver una reprogramació d'inversions al sector públic.